Comptes públics

El deute públic torna a repuntar al juny

El saldo puja fins a 1,625 bilions d'euros, el 108,2% del PIB, i marca un nou rècord

2 min
La façana del Banc d'Espanya a Madrid.

MadridEl deute públic del conjunt de les administracions (Estat, comunitats autònomes, ajuntaments i Seguretat Social) va créixer fins als 1,625 bilions d'euros al juny, cosa que suposa un repunt respecte al descens registrat al maig (1,6 bilions) i situa aquest saldo en un nou rècord històric, segons dades publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, en tan sols un mes el deute del conjunt de les administracions públiques ha crescut en gairebé 25.000 milions d'euros i deixa el saldo del deute públic en el 108,2% del PIB espanyol, xifra que supera amb escreix la dada prevista pel govern espanyol per a aquest 2024: 105,1% del PIB segons l'últim quadre macroeconòmic actualitzat al juny.

El saldo del deute públic de l'Estat va créixer fins als 1,468 bilions d'euros, cosa que suposa un increment d'un 5,1% respecte al juny del 2023, mentre que per a les altres unitats de l'administració central (organismes i entitats que depenen de l'Estat) el saldo va ser de 39.000 milions, un 8,3% menys en comparació amb la dada de fa un any. Pel que fa a les administracions territorials, el deute públic repunta a les comunitats autònomes, però baixa en el cas dels ens locals. En concret, el deute de les comunitats autònomes va créixer fins als 337.892 milions d'euros al juny, cosa que suposa un 3,2% més que el deute públic registrat per aquestes administracions el juny del 2023. Els ajuntaments, en canvi, van registrar un saldo del deute públic de 24.000 milions d'euros, cosa que suposa un 0,7% menys en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Finalment, el deute públic de la Seguretat Social es va situar en 116.171 milions d'euros al juny, un 9,4% més que l'any anterior.

Espanya, doncs, continua registrant més deute públic que mai, com a mínim en nombres absoluts. Si s'observa, però, en relació amb la dimensió de l'economia (el govern espanyol estima que el PIB creixi un 2,4% aquest 2024), el deute públic suposa un 108,2% del PIB. Una xifra que queda lluny del 120% del PIB que es va registrar el desembre del 2020, després que els governs es veiessin obligats a obrir l'aixeta per protegir famílies i empreses davant la pandèmia de covid-19. En tot cas, ara per ara es manté per sobre de la previsió que ha fet l'executiu de Pedro Sánchez per a aquest 2024 (105,1% del PIB) i que al juny va tornar a revisar a la baixa.

stats