Prestacions socials

El Defensor del Poble demana que les llars vulnerables no hagin de retornar ajudes socials cobrades per error

L'organisme posa en el punt de mira prestacions com l'ingrés mínim vital i algunes pensions

MADRIDHaver cobrat l'ingrés mínim vital (IMV) i temps després rebre una carta de la Seguretat Social on s'exigeix el retorn d'una part de la prestació cobrada ha estat un fet que han viscut nombroses famílies amb un poder adquisitiu baix i amb risc de pobresa des que es va desplegar aquesta ajuda l'any 2020, en plena pandèmia de la covid-19. Es tracta d'una situació, però, que pot tenir els dies comptats.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Defensor del Poble acaba d'iniciar una actuació d'ofici en què demana al govern espanyol que acabi amb el retorn de l'IMV que una família vulnerable hagi cobrat per error. En concret, l'organisme que presideix Ángel Gabilondo proposa limitar, a través d'una modificació legal, l'obligació de retornar aquesta prestació en cas que la llar afectada –és a dir, els beneficiaris de l'ajuda– "acreditin bona fe, o quan l'error sigui atribuïble a l'administració". La modificació legal que proposa l'organisme també afectaria altres prestacions assistencials, com ara les pensions no contributives d'invalidesa o jubilació, o els subsidis per desocupació de llarga duració.

Cargando
No hay anuncios

Tal com ha informat aquest dimecres l'ens, la proposta ja ha estat traslladada al ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions perquè valori la modificació de la llei general de la Seguretat Social que obliga l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a reclamar tots els deutes, en tots els casos. "Sovint, les entitats gestores tarden mesos, inclús anys, en revisar la prestació [que s'ha donat a un beneficiari] i quan ho fan reclamen la devolució de tot el període", ha denunciat el Defensor del Poble en un comunicat. Fruit d'això, l'organisme que presideix Gabilondo ha constatat que els beneficiaris de l'ingrés mínim són contactats per retornar el que han cobrat com a perceptors d'aquesta ajuda.

"Es tracta de famílies sense recursos i en situació, a vegades, d'extrema necessitat, que van percebre aquesta prestació social i que tenen dificultats per fer front a les quantitats que ara se'ls reclamen", ha denunciat l'ens, que demana que "s'atengui la situació d'emergència econòmica en la qual es troben moltes d'aquestes famílies, i que no se'ls exigeixi la devolució de les quantitats que han rebut".

Cargando
No hay anuncios

El Defensor del Poble també ha recordat que els recents pronunciaments del Tribunal Europeu de Drets Humans i del Tribunal Suprem consideren que s'ha d'entendre com a "desproporcionat" reclamar la integritat del que s'ha cobrat en concepte de prestacions o ajudes assistencials quan s'hagi pogut comprovar la bona fe dels beneficiaris o quan l'error hagi estat comès per la mateixa administració.

Reclam del tercer sector

Per al tercer sector aquest seria un avenç important. Múltiples entitats que treballen amb aquestes famílies vulnerables reiteren que les persones a qui se'ls fa la reclamació, en el moment de la devolució "ja no tenen els diners, perquè es troben en situació de pobresa", comenta Teresa Crespo, presidenta de la Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social. "És impossible respondre a aquesta reclamació", reitera.

Cargando
No hay anuncios
La llei de paritat del govern espanyol deixa la porta oberta a acomiadar treballadors amb adaptació de jornada

La llei de paritat del govern espanyol entrarà en vigor aquest dijous 22 d'agost i ho farà amb un "error tècnic" que deixa desprotegit a l'empleat que s'hagi adaptat la jornada en cas d'acomiadament. En concret, "l'error", en paraules del ministeri de Treball, es deu a una modificació de l'Estatut dels Treballadors que va introduir la nova llei del ministeri d'Igualtat.

L'Estatut dels Treballadors permet diferents tipus d'acomiadaments. Si no es justifiquen, s'aboca a un acomiadament improcedent que inclou una indemnització. Tanmateix, existeixen especificacions per a protegir certs col·lectius davant un acomiadament: si aquest no és per causes objectives o disciplinàries, l'acomiadament es considera nul i l'empresa està obligada a reincorporar al treballador i pagar els salaris pendents. La llei de paritat introdueix a les víctimes de violència sexual entre aquests col·lectius, però la modificació no va incloure les persones que s'han acollit al nou permís de cinc dies per tenir cura d'un familiar. Així, aquest col·lectiu que forma part del grup de treballadors que adapta la seva jornada laboral ara queda fora de la protecció que atorga l'acomiadament nul de manera que es facilita el seu acomiadament com a improcedent. El ministeri d'Igualtat ja s'ha compromès a modificar l'error "tan aviat com sigui possible".