Macroeconomia

El creixement de l'economia espanyola es reequilibra

CaixaBank Research augura un creixement més general un cop superats els impactes de la covid i la crisi de preus

BarcelonaDesprés dels diferents xocs que ha patit l'economia i que han anat afectant diferents sectors, les perspectives de creixement per a aquest 2024 són bones i, a més, equilibrades entre els diferents sectors. Així es desprèn de l'Observatori sectorial de CaixaBank Research. Des de la primera dècada del segle s'han produït desequilibris en el creixement sectorial. Primer l'esclat de la bombolla immobiliària, després la crisi financera i del deute, més tard la covid i finalment la guerra a Ucraïna han provocat desequilibris.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per exemple, la covid va afectar molt el sector turístic, hoteler i la restauració, i la invasió d'Ucraïna va impactar negativament en la indústria electrointensiva. Ara, però, tots els sectors creixen amb una "reducció de la dispersió", segons explica Oriol Aspachs, director d'economia espanyola de CaixaBank Research. "Quan es redueix l'impacte dels xocs, es redueix la dispersió en el creixement", apunta Aspachs. L'economia espanyola tendeix cap a un cicle de creixement més estable, explica l'estudi, que assenyala que "els sectors estan evolucionant d'una manera més homogènia després de patir de manera molt dispar els xocs del 2020 al 2023 (pandèmia i crisi energètica)". De fet, destaca Judit Montoriol, coordinadora de l'estudi, ara tots els sectors estan creixent, amb més o menys força.

Cargando
No hay anuncios

Segons Oriol Aspachs, hi ha "certa reactivació de l'economia espanyola", cosa que en principi ajudarà a disminuir la dispersió del creixement. Alhora, indica que CaixaBank Research, que havia vaticinat una millora del PIB de l'1,9% per aquest any, haurà de revisar a l'alça aquesta xifra, potser fins al 2,5%, segons Aspachs. Els creixements més importants de l'economia espanyola per al 2024 i el 2025 s'esperen en els sectors lligats a la transició digital, com les tecnologies de la informació i de la comunicació i els serveis professionals, i sectors en els quals l'economia espanyola és capdavantera, com la indústria farmacèutica o el turisme.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, destaca Caixabank Research, la indústria manufacturera espanyola mostra signes de recuperació després de les disrupcions que es van produir per la covid en les cadenes de subministrament i el fort augment de costos, energètics i d'altres matèries, l'impacte de la pujada de tipus d'interès i l'alentiment de la demanda externa. Per al 2024 hi ha altres factors que juguen a favor del creixement, indica l'estudi. Així, en el sector dels serveis, destaca el potencial turístic, l'atractiu del mercat residencial espanyol. També es preveu per a aquest any una millora de les exportacions.

Sectors més dèbils

Malgrat que el creixement es fa més homogeni i que tots els sectors creixeran, sí que es nota que hi ha algunes branques de l'economia més fortes i d'altres de més fluixes. Així, l'estudi assenyala com a sectors amb més debilitat en el seu creixement el tèxtil i la indústria paperera. La causa del seu menor creixement cal buscar-la en la pressió dels costos i, per altra banda, en una competència internacional més gran.

Cargando
No hay anuncios

A l'altre plat de la balança, els sectors amb un creixement més fort seran el de les TIC, la indústria farmacèutica, el turisme i la construcció, que mantenen una tendència positiva i un fort avantatge competitiu internacional. Els sectors que se situaran en la mitjana de creixement seran l'agroalimentari, l'automòbil, l'immobiliari i el comerç, que, un cop normalitzats pels impactes dels xocs, tenen un comportament molt estable.