La crisi de preus
Economia Macroeconomia Act. fa 0 min

La inflació cau al setembre i se situa al nivell més baix dels últims 3 anys i mig

L'economia espanyola manté el ritme de creixement superior a la zona euro

3 min
Una gasolinera a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaEl cost de la vida ha caigut significativament a Espanya aquest mes de setembre i s'ha situat al nivell més baix dels últims tres anys i mig, segons dades preliminars de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus) avançades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La reducció de la inflació solidifica la idea que s'està posant punt i final a la crisi de preus que ha afectat l'Estat i Europa des de la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022., tal com ja apuntaven les dades de mesos precedents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, aquest setembre els preus de béns i serveis de consum han disminuït un notable 0,6% respecte a l'agost. Això situa el cost de la vida un 1,5% per sobre dels nivells del setembre de l'any passat, mig punt percentual per sota del 2%, que és l'objectiu màxim que es marca el Banc Central Europeu (BCE) i la majoria de bancs centrals a mitjà i llarg termini. A més, aquest 1,5% és la taxa més baixa des del març del 2021, quan va ser de l'1,3%.

L'abaratiment dels carburants i, en menor mesura, de l'alimentació i del rebut de la llum són els factors que més han contribuït a la caiguda dels preus, segons l'INE. Així mateix, l'organisme destaca que els preus de productes d'oci i cultura també es redueixen a un ritme més ràpid que un any enrere.

Pel que fa a l'IPC subjacent (el que no inclou ni l'energia ni els aliments frescos, més volàtils), la taxa anual de creixement aquest mes ha sigut del 2,4%, tres dècimes menys que la registrada a l'agost. L'INE ampliarà les dades definitives de l'IPC d'aquest mes el proper 15 d'octubre.

L'economia espanyola continua creixent

A banda de les noves xifres d'inflació, l'INE també ha publicat aquest divendres les dades definitives del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) espanyol per al segon trimestre. Tal com ja havia apuntat el mateix INE en un primer avançament publicat el juliol passat, l'economia espanyola va créixer un 0,8% en comparació amb els primers tres mesos de l'any, però l'institut eleva ara dues dècimes, del 2,9% estimat inicialment fins al 3,1%, l'augment de l'activitat econòmica respecte al segon trimestre de l'any passat.

Aquestes xifres confirmen també que l'economia espanyola creix a un ritme molt més alt que la majoria de grans economies de la Unió Europea. De fet, entre els grans països de la zona euro, Espanya és el que té unes taxes de creixement del PIB més bones des de fa bastants trimestres. En aquest sentit, Alemanya -el motor econòmic del continent- va tancar l'any passat amb un decreixement de l'activitat i ha fregat la recessió (dos o més trimestres consecutius amb davallades del PIB) en diverses ocasions els últims dos anys. Similarment, França i Itàlia creixen a un ritme molt inferior a l'espanyol, tot i que mantenen creixements positius de l'activitat.

Respecte al primer trimestre, la indústria va créixer un 1,1%, amb el sector manufacturer incrementant la producció un 1,5%. La construcció va moderar el creixement de l'1,7% trimestral registrat entre gener i març al 0,6% entre abril i juny, mentre que el PIB dels serveis va augmentar un 1,2%. Només el sector primari, que al primer trimestre s'havia expandit de manera important, va registrar una destacable caiguda de l'activitat, del 2,9%, en relació als primer tres mesos del 2024.

Destaquen també els increments de la productivitat al conjunt de l'Estat. La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va augmentar un 1% respecte a un any enrere, mentre que la productivitat per hora efectivament treballada ho va fer un 0,7%.

[Estem treballant per ampliar aquesta informació]

stats