El cost de l’electricitat, la roba i l’hostaleria manté la inflació elevada
L’IPC es modera al maig tant a Catalunya com a Espanya, però els preus continuen pujant
BarcelonaLa inflació es va moderar al maig tant a Catalunya com a Espanya, però no prou per assolir caigudes de preus. L'encariment de l'electricitat, la roba i els serveis de restauració i hostaleria va provocar una pujada generalitzada del cost de la vida per a les famílies, però a un ritme més lent que a l'abril, segons dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
L'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida per a les famílies) va augmentar al maig un 0,3% respecte a l'abril tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. Això representa un increment substancialment inferior als augments del 0,6% i el 0,7%, respectivament, registrats el mes anterior.
En relació amb el mateix mes del 2023, la pujada va ser del 3,6% en l'àmbit català i en l'espanyol, la qual cosa confirma les xifres que ja va avançar l'INE el 30 de maig. A l'abril, els augments interanuals van ser del 3,3% també en tots dos casos, però l'increment de tres dècimes es deu especialment a l'anomenat efecte base, un fenomen estadístic provocat perquè el maig de l'any passat els preus van caure.
Per apartats, la restauració i els serveis d'allotjament es van encarir un 1% en un mes a Catalunya, mentre que el rebut de la llum va pujar un 0,8%. La roba i el calçat van ser l'element del cistell de la compra que més va pujar de preu, amb uns increments respectivament del 4,1% i el 2,5%, un fet habitual en aquestes dates, quan les famílies catalanes renoven l'armari de cara a la temporada d'estiu. Per contra, els carburants van ser l'element que més va afavorir la retallada de la inflació, amb un abaratiment de l'1,9% en comparació amb el mes anterior.
El sindicat UGT ha lamentat en un comunicat que els preus continuïn pujant, un fet que ha atribuït als "elevats marges de beneficis que atresoren les empreses". De fet, el Banc Central Europeu (BCE) ja va apuntar que, especialment a finals del 2022 i principis del 2023, bona part de les pujades de preus a la zona euro eren causades per increments dels guanys de les empreses, més que no pas per un encariment dels costos de producció.
Sobre el BCE, l'altre sindicat majoritari, CCOO, ha apuntat en un comunicat que està duent a terme una política monetària "ineficient", ja que els increments de tipus d'interès no han retallat la inflació fins al 2% que es marquen els bancs centrals com a objectiu a mitjà termini, mentre que ha dificultat encara més a les famílies l'accés a hipoteques per adquirir un habitatge en un moment en què el preu dels pisos s'ha disparat. Segons CCOO, la situació de preus alts i habitatge inassequible ha comportat "un greu sofriment" a "moltes llars treballadores", de manera que és "inajornable" trobar una solució als problemes del mercat d'habitatge.
L'alimentació dona un respir als consumidors
En l'últim any, l'alimentació ha sigut el punt negre de la inflació a Espanya a causa dels forts encariments registrats de molts preus, sobretot aliments bàsics i frescos. De fet, així com el govern espanyol ha anat eliminant les mesures fiscals de suport a les famílies, com ara les reduccions de l'IVA a l'electricitat, les dades de l'INE arriben només un dia després que el president de l'executiu, Pedro Sánchez, anunciés que vol prorrogar la rebaixa de l'IVA als aliments, que legalment caduca el pròxim 30 de juny.
Malgrat la voluntat de Sánchez, la vicepresidenta del govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dijous en declaracions a RNE que l'executiu encara "estudia" si la mesura s'allargarà tres mesos, és a dir, fins al 30 de setembre, o si anirà més enllà i s'estendrà a tota la resta del 2024. "Veiem que els preus es continuen mantenint en un llindar que hem d'abaixar i per, tant, seguirem mantenint aquesta rebaixa", ha dit, sobre l'IVA reduït.
En aquest sentit, però, el menjar ha donat un respir a la butxaca dels consumidors: a Catalunya, el cost dels aliments es va mantenir pla al maig en comparació amb l'abril. Per partides, destaca sobretot l'abaratiment dels olis, que s'havien disparat de preu a causa de la sequera i les males collites d'oliva. El preu dels olis i altres greixos de cuina va caure un 1,8% en només un mes a Catalunya, una davallada només superada per l'abaratiment del 2,7% de la llet. Així mateix, el cost del peix també va caure un destacable 1,5%, mentre que els cereals i la carn de porc va baixar un 0,7% en tots dos casos.
A l'altre extrem, les patates es van encarir un destacable 2,5% amb relació a l'abril, seguides per la fruita fresca i la carn de boví, amb increments mensuals del 0,9%.