Macroeconomia

El consum, les exportacions i el turisme apuntalen el creixement de l’economia catalana el 2023

El PIB català va augmentar un 2,6% de mitjana l'any passat

BarcelonaEl consum, tant de les famílies com de les administracions, les exportacions i el turisme estranger van ser els tres pilars de creixement de l'economia catalana el 2023. La inversió també va créixer, però a un ritme més baix a causa de l'encariment del crèdit.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat, ha confirmat aquest dimecres el creixement del 2,6% del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) en el conjunt de l'any passat, tal com ja va avançar el mes passat. La dada confirma que el ritme de creixement de l'economia catalana va superar en una dècima la mitjana de creixement de l'economia espanyola.

Cargando
No hay anuncios
La recuperació de l’economia catalana
PIB català. Índex 100=Segon trimestre trimestre del 2019

El consum intern va ser la causa principal de la fortalesa de l'economia catalana. Concretament, el consum de les llars catalanes va ser un 1,9% superior al registrat el 2022, que ja havia sigut un bon any gràcies al final de les restriccions per la pandèmia i a una bossa d'estalvis acumulats durant els confinaments. A més, les administracions públiques van continuar augmentant la despesa i, per tant, el consum, en part gràcies al fet que encara estaven suspeses les regles fiscals a escala europea. Això va permetre que el sector públic mantingués les mesures de suport a empreses i famílies aprovades per pal·liar els efectes de la inflació.

Cargando
No hay anuncios

A més, el sector exterior va ser l'altre punt fonamental que explica la bona marxa de l'economia en ple context d'alentiment a Europa. Cal tenir en compte que la majoria d'estats de la Unió Europea, sobretot els més grans, van tancar el 2023 amb xifres de creixement molt minses –properes o inferiors a l'1% en el cas de països com Itàlia o França– o directament amb decreixement, com va ser el cas d'Alemanya.

Les exportacions, doncs, van augmentar un 7,1% respecte a l'any anterior, mentre que les importacions també van créixer però a un ritme més baix, del 2,9%. Del total d'exportacions, el turisme va representar un 22,6% dels diners que van entrar a Catalunya procedents de tercers països.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la inversió, també va créixer, però menys que el consum, amb un increment del 0,7% de mitjana. Les pujades dels tipus d'interès aprovades al llarg del 2023 pel Banc Central Europeu (BCE) han encarit l'accés al crèdit per a famílies i empreses, cosa que dificulta tirar endavant projectes inversors o la compra d'actius, com ara habitatges.

Quart trimestre amb un creixement robust

Pel que fa al quart trimestre del 2023, les dades també van ser positives, amb un creixement del 0,9% en comparació amb el tercer trimestre i del 2,3% respecte al mateix trimestre de l'any anterior. La inversió va ser la part de la demanda que més va patir, amb un retrocés de l'1,8% respecte a un any enrere, especialment la destinada a béns d'equipament (maquinària, vehicles, eines), que va caure un 4,5% compensat pel creixement de l'1,5% de la inversió en construcció.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, el consum de les administracions va continuar creixent a un ritme fort, del 4,2%, superior al de les llars, que va ser del 3%. Les exportacions dels últims tres mesos de l'any passat van ser un 3,3% superiors a les del mateix trimestre del 2022, amb un increment de les vendes de béns i serveis a l'exterior del 0,5% i del consum dels estrangers en territori català del 25,7%, fruit de l'arribada de turistes per la campanya de Nadal. Les importacions també van augmentar, però menys, un 0,8%, sobretot per la caiguda del consum dels catalans a l'estranger.