Macroeconomia

El Col·legi d'Economistes descarta una recessió el 2023

Reclamen reformes estructurals però aplaudeixen mesures com l'impost a la banca i a les grans fortunes

Inflacio pujada preus. Ambient gent comprant al mercat. Mercat del Ninot. Parades de carn i fruita. Pagament amb monedes. 16-05-22. Barcelona. Foto de Celia Atset. Diari ARA.

BarcelonaEls economistes es mostren preocupats per l'economia catalana, però milloren les seves previsions i descarten una recessió de cara al 2023. Així ho ha anunciat aquest dimarts el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, durant la presentació de l’enquesta de situació econòmica de tardor del 2022.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Les previsions que tenim ara són un augment del PIB del 4,4% el 2022 i que per al 2023 l'economia catalana creixi al voltant de l'1%, i no s'espera cap mena de recessió. Pot ser que en algun trimestre veiem un decreixement, tot i que serà mínim, però la recessió implica dos trimestres seguits de decreixement", cosa que de moment descarten, segons ha explicat Puig de Travy.

Amb tot, les conclusions extretes de l'enquesta de situació econòmica feta entre el 12 i el 23 de desembre de l'any passat denoten certa disparitat en la percepció dels economistes: quatre de cada deu consideren que l'economia catalana està pitjor ara que un any enrere, però també creuen que va millor que l'espanyola.

Alhora, i sempre segons l'enquesta, els experts consideren que els principals problemes als quals s'enfronta l'economia són, per aquest ordre, la inflació i els costos de producció; el dèficit amb l'Estat, i els elevats preus del petroli i l'energia. De fet, segons Puig de Travy, "ni el 2024" es podrà assolir l'objectiu del 2% d'inflació, i ha recordat que "cal anar molt alerta amb l'alta inflació subjacent".

Reclam de reformes estructurals

L'índex de confiança dels economistes ha millorat lleugerament els últims mesos –ha passat del 5,01 al 5,05– i les alarmes vinculades a la guerra d’Ucraïna i a la inflació s’han anat suavitzant. Amb tot, el consens general que s'extreu de l'enquesta és que calen reformes estructurals per controlar la inflació, així com els factors d'oferta que pressionen l'IPC i millorar en eficiència energètica. D'altra banda, però, un 60% dels economistes enquestats aplaudeixen algunes mesures preses per l'Estat, com els impostos temporals a la banca, el gravamen a les energètiques o la nova taxa a les grans fortunes.

Puig de Travy s'ha mostrat optimista davant els desafiaments de l'economia i ha assegurat que, "tenint en compte l'històric de crisis, en aquesta l'economia catalana està molt millor que en les anteriors". Segons el degà del Col·legi, això es deu principalment al fet que Catalunya no és tan dependent del gas rus com altres països que "estan vivint pitjor les conseqüències per la guerra a Ucraïna".

Alhora, Puig de Travy ha recordat que "les xifres d'atur són molt més bones que en altres períodes de crisi" i ha reclamat "executar el pla nacional per a la indústria, els pressupostos i transformar el model productiu català".

stats