Fiscalitat

Catalunya no rebrà ni un euro de la multa a Shakira per frau fiscal

La llei de cessió de tributs a les comunitats autònomes no inclou les sancions judicials

Shakira a la sortida de l'Audiència de Baercelona.

BarcelonaLa causa per frau fiscal de Shakira ha obert el meló sobre la cessió de tributs a les comunitats autònomes. La cantant colombiana va arribar a un acord amb la Fiscalia per evitar la presó després d'admetre haver defraudat 14,5 milions d'euros en impostos a Espanya entre els anys 2012 i 2014, quan hi va passar més de la meitat de cada any i, per tant, estava obligada a pagar-ne. L'acord de la cantant amb la Fiscalia inclou, a més del retorn de la quantitat impositiva no pagada –amb interessos–, una multa de 7,3 milions d'euros més 432.000 euros per evitar la presó, 400 per cada dia que hauria de passar entre reixes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tenint en compte que, segons la llei de cessió de tributs de l'Estat, l'IRPF està cedit al 50% i l'Impost de Patrimoni al 100%, la Generalitat és la gran damnificada en aquest cas de frau fiscal. Especialment perquè la mateixa llei no preveu les sancions en la cessió, cosa que deixa certs dubtes sobre com es fa la recaptació final. Així doncs, després de la resolució del jutge i l'acord a què van arribar les parts, què es queda i què perd Catalunya?

Prop de 9 milions recuperats

Segons la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona, Shakira Isabel Mebarak Ripoll ha estat condemnada per sis delictes contra la hisenda pública, per frau en l'IRPF i l'impost de patrimoni en els anys 2012, 2013 i 2014. Concretament, la cantant va deixar de pagar un total de 14,6 milions d'euros en aquest període de tres anys, dels quals 7,18 milions pertanyen a l'Estat en concepte d'IRPF i 7,48 milions serien per a la Generalitat, tenint en compte la part d'IRPF –uns 5,32 milions d'euros– més el total del patrimoni defraudat –que suma 2,16 milions.

Una vegada fets els càlculs d'acord amb els imports que presenta la mateixa sentència, i tenint en compte els interessos del deute –que canvien cada any depenent de què marca l'Agència Tributària–, el total que Shakira ha hagut de pagar en concepte de devolució el 2023 ha estat d'uns 17,5 milions, és a dir, 3 milions més del defraudat en concepte d'interessos. D'aquests tres milions d'interessos, prop d'1,5 milions serien en concepte de l'IRPF per a l'Estat i la resta, pel patrimoni i l'altra part de la renda, per a la Generalitat.

Així doncs, Catalunya haurà ingressat, deu anys més tard, uns 9 milions: els 7,48 milions que Shakira havia deixat de pagar a la comunitat autònoma i un milió i mig més en concepte d'interessos.

La sanció, per a l'Estat

Però, d'altra banda, hi ha la sanció. La multa que la cantant i la Fiscalia van acordar, al declarar-se ella culpable dels delictes que se li imputaven, puja a 7,3 milions d'euros. Segons la sentència, aquesta xifra és el resultat del 50% de cada una de les sis quotes principals defraudades: 2.907.781,76 euros (IRPF 2012), 1.536.224,08 euros (IRPF 2013), 1.805.773,99 euros (IRPF 2014), 505.515,30 euros (IP 2012), 263.263,40 euros (IP 2013) i 311.431,53 euros (IP 2014).

Aquí entra el dubte: qui es queda aquest import, l'Estat o la comunitat autònoma? Segons el ministeri d'Hisenda, "depèn de cada cas específic i ho decideix el jutge". La sentència no ho apunta. Segons l'assessor fiscal, soci de RSM Tax & Legal i professor del màster de fiscalitat a la BSM-UPF, Albert Sagués, "la llei de cessió de tributs no especifica res de les sancions i, per tant, s'entén que s'ho queda tot l'Estat".

Amb tot, la fiscalista Blanca Usón, sòcia del bufet Roca Junyent, especifica que el detall de les sancions és "molt complicat i depèn de cada cas". "El que canvia, quan es tracta d'un expedient penal, és la manera de solucionar-ho: si es tracta d'una multa imposada pel jutge, l'import surt de la sanció derivada de l'impost deixat d'ingressar i sí que té una recaptació només estatal".

Així doncs, és clau la naturalesa de la sanció: si és en aplicació del Codi Penal o del règim sancionador tributari. En el cas de la cantant, en què s'ha transaccionat al jutjat –s'ha arribat a un acord–, és una sanció per via penal, de manera que ho gestiona directament l'Estat. Efectivament, Catalunya no rebrà ni un euro dels 7,4 milions de sanció a Shakira, malgrat ser-ne també damnificada. Si la multa sortís del règim sancionador tributari, sí que estaria subjecta a les regles de la cessió de tributs entre comunitats i una part hauria estat per a Catalunya.

Sagués detalla que el fet que la multa vagi completament a les arques estatals "pot tenir sentit si es té en compte que qui fa la persecució per frau és l'Estat, però, d'altra banda, la comunitat autònoma és també part damnificada; hi ha un debat", considera el fiscalista.

stats