Macroeconomia

Catalunya manté el creixement econòmic més alt que el d'Espanya

El PIB català creix al tercer trimestre un 3,8% anual, quatre dècimes més que l'espanyol

Cambrers a La Rambla de Barcelona en una imatge d'arxiu
2 min

BarcelonaL'economia catalana va mantenir al tercer trimestre el ritme de fort creixement que acumula des de fa un any, a un ritme fins i tot més alt que el de l'economia espanyola, segons dades provisionals del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) de Catalunya publicades aquest dimecres per l'Idescat, l'institut d'estadística de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, entre els mesos de juliol i setembre, l'economia catalana es va expandir un 0,9% respecte als tres mesos anteriors, una dècima més que la mitjana espanyola i el triple que el 0,3% registrat al conjunt de la zona euro. En comparació amb el tercer trimestre del 2023, el PIB català va augmentar un 3,8%, vuit dècimes més que la taxa anual registrada al segon trimestre.

Evolució del PIB català
Índex 100 = Segon trimestre trimestre del 2019

Aquesta dada del 3,8% supera en quatre dècimes el 3,4% de creixement interanual a Espanya. Tot i que l'Estat és una de les economies que més creix a l'eurozona –on de mitjana l'activitat econòmica es va expandir al tercer trimestre un 0,9% respecte al mateix període de l'any passat–, fa diversos trimestres que Catalunya en sobrepassa el ritme de creixement.

Variació anual del PIB català
Dades trimestrals en percentatge

En aquest sentit, la bona marxa de l'economia catalana i espanyola contrasta amb l'anèmia del creixement de la zona euro. Entre les grans economies que comparteixen la moneda comuna, Itàlia i França creixen tant aquest any com el passat, però a un ritme moderat inferior a l'1% interanual. El problema principal per a Europa, però, prové d'Alemanya, on el PIB va caure de mitjana el 2023 i continua estancat o en retrocés enguany, un fet preocupant perquè es tracta de l'economia més gran del continent.

La situació geopolítica ha causat problemes a tota la indústria europea i, molt particularment a Alemanya, per dos motius. En primer lloc, la invasió russa d'Ucraïna del 2022 va disparar els costos energètics d'empreses i famílies a causa de l'encariment del gas natural i el petroli. En segon lloc, la inflació (precedida de problemes de subministrament de matèries primeres i components just després de la pandèmia) va disparar altres costos empresarials i van reduir el consum de les llars, que van perdre poder adquisitiu. I en tercer lloc, les tensions comercials de la Unió Europea amb la Xina i els Estats Units han passat factura a la indústria alemanya, molt exportadora.

Els serveis estiren el carro

El sector serveis va ser el principal impulsor del creixement, amb una expansió de l'activitat de l'1% respecte al trimestre anterior i del 4,4% respecte a un any enrere. Aquest és un fet habitual als mesos d'estiu, ja que coincideix l'època de més afluència de turistes (tant locals com estrangers) amb l'època de vacances, quan augmenta el consum de les famílies, sobretot en serveis de lleure, cultura i hostaleria.

Per contra, tant la construcció com la indústria van patir contraccions durant els mesos d'estiu del -0,1% i el -0,4%, respectivament, tot i que si es comparen amb els nivells del tercer trimestre del 2023 registren creixements del 2,9% en el cas de la construcció i del 4,3% en el del sector industrial. A més, el sector primari va augmentar l'activitat un 0,3% en relació amb el trimestre anterior i un notable 14,4% respecte a un any enrere.

Les xifres publicades per l'Idescat són provisionals. Les definitives es publicaran de manera més detallada el pròxim 13 de desembre.

stats