Macroeconomia

Catalunya creixerà més que Espanya el 2024 i el 2025, segons el BBVA

El servei d'estudis del banc estima que el PIB català millorarà un 3% aquest any

La nova terminal servirà per exportar sal i potassa provinent de Súria i Sallent.
2 min

BarcelonaEl creixement de l'economia catalana es mantindrà fort tant aquest any com el 2025. Així ho assegura el servei d'estudis del BBVA (BBVA Research), que en el seu últim informe estima que el PIB català creixerà un 3% aquest exercici, per sobre de la mitjana espanyola del 2,9%. També millorarà l'any que ve en un 2,6%, un percentatge igualment superior al 2,4% de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat assegura que aquest ritme de creixement està "recolzat en millores de competitivitat, especialment al sector serveis, i un elevat dinamisme en l'afiliació". De cara a l'any vinent, el pronòstic és que "la normalització progressiva de la demanda europea, els tipus d'interès més baixos i un turisme encara resilient" permetran mantenir l'economia catalana a l'alça, si bé a un ritme inferior al del 2024.

BBVA Research recorda que, si es compleixen aquestes previsions, el PIB de Catalunya se situaria un 8% per sobre dels nivells prepandèmia el 2025. A més, calcula que la taxa d'atur podria baixar fins al 8% l'any vinent i que es podrien crear 175.000 llocs de treball durant els pròxims dos anys. "Tanmateix, l’economia catalana s’enfronta a reptes estructurals que podrien alentir el creixement futur, com els colls d’ampolla en alguns sectors, el baix nivell d’inversió i productivitat, especialment en habitatge, i la pèrdua d’impuls del sector turístic", remarca l'informe.

Pel que fa al tema de l'habitatge, una de les preocupacions principals de la ciutadania, l'informe de BBVA Research destaca que la falta de preus assequibles "podria limitar l'atracció de capital humà" cap al Principat. Segons la lectura de l'entitat financera, l'escassedat d'habitatge nou pressiona els preus a l'alça, sumat a una demanda "que no evoluciona d'una manera gaire dinàmica". "Com a conseqüència, el preu de l'habitatge a Catalunya va avançar més moderadament que la mitjana el 2023 i torna a fer-ho el 2024", insisteix. Des de BBVA Research consideren que la construcció de nous habitatges és insuficient.

Efecte del canvi climàtic en el turisme

Pel que fa al sector turístic, l'informe afirma que es podria veure restringit per diversos factors, entre els quals destaca la saturació de les destinacions. A l'entitat també li preocupa l'efecte de l'emergència climàtica en aquesta indústria. En aquest sentit, segons simulacions elaborades per BBVA Research, en el pitjor escenari (un augment de la temperatura de gairebé 5 graus a finals d’aquest segle en comparació amb els nivells preindustrials), les pernoctacions totals podrien caure un 7% en les pròximes set dècades. "El turisme de platja i estiu seria el més afectat", diu la institució.

Així doncs, remarca que malgrat que les províncies de platja es podrien beneficiar de la desestacionalització, no s’espera que amb això n'hi hagi prou per compensar els efectes negatius en les pernoctacions dels mesos de més calor. Pel que fa a les comarques de Lleida, l'informe diu que es podria observar un comportament diferencial, amb un menor impacte, si no hi ha efectes addicionals en el turisme de neu.

stats