La crisi de preus

Carburants i aliments retallen la inflació a Catalunya

Els preus van créixer a l'agost un 2,4% anual i s'acosten a l'objectiu del 2%

Un conductor repostant carburant en una benzinera.
2 min

BarcelonaLa moderació dels preus dels carburants i els aliments al mes d'agost ha situat la inflació a Catalunya i Espanya en un dels nivells més baixos des del 2022, segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida) publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya, els preus de béns i serveis de consum per a les famílies van augmentar un lleuger 0,1% respecte al mes anterior després de tancar el juliol amb una davallada del 0,4% respecte al juny. Pel que fa a la taxa interanual de l'IPC, a l'agost va ser del 2,4%, una reducció de mig punt percentual respecte a la taxa del juliol, quan va ser del 2,9%. Es tracta de l'encariment interanual més baix des de l'abril del 2021 (amb l'excepció dels mesos de juny i juliol del 2023).

Evolució dels preus a Catalunya
Índex de preus de consum (IPC) general i per a quatre partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020

Al conjunt de l'Estat, els preus es van mantenir plans en comparació amb el juliol i van augmentar un 2,3% en relació amb un any enrere, una dècima més que la dada provisional avançada fa dues setmanes pel mateix INE. La inflació subjacent –la que no inclou ni aliments frescos ni energia, més volàtils– va ser del 2,7% interanual i es va tornar a situar així per damunt de l'IPC general, la qual cosa no passava des del febrer.

"La reducció continuada de la inflació continua reflectint la capacitat de l'economia espanyola de comptabilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus", ha destacat en un comunicat el ministeri d'Economia. "Aquests factors, juntament amb l'evolució del mercat laboral, estan permetent millorar la capacitat de compra dels ciutadans", ha afegit.

Les xifres confirmen, doncs, l'evolució a la baixa de l'IPC, que porta mesos en camí cap a la fita del 2% anual, l'objectiu a llarg termini que es marca el Banc Central Europeu (BCE). De fet, la institució monetària s'ha reunit aquest mateix dijous i ha anunciat una nova baixada dels tipus d'interès (ja en va aprovar una al juny) que traurà pressió a les famílies endeutades.

Carburants i aliments a la baixa; turisme i electricitat, a l'alça

Els carburants i combustibles van ser un dels motors de la reducció de l'IPC del mes passat. Concretament, el preu es va reduir un 2,2% respecte al juliol. L'alimentació, que durant mesos va ser un dels motors de l'encariment del cost de la vida, també es va abaratir un 0,4% el mes passat respecte al juliol. Destaca sobretot la disminució del 5,3% del preu de la fruita fresca, mentre que el de la fruita en conserva i seca també va caure un notable 2,3%.

Així mateix, el cost dels olis també va caure, en aquest cas un 2,1%, cosa que mostra la normalització dels preus de l'oli, sobretot el d'oliva, després d'un 2023 amb fortes pujades. A escala estatal, l'oli d'oliva continua un 25% més car que fa un any. També es va abaratir el vestit, un 0,4%, coincidint amb el període de rebaixes estivals.

A l'altre extrem, l'electricitat i el gas van pujar un 1,2% respecte al mes anterior. Igualment, els serveis turístics també es van encarir un 1,2% en un mes, amb els paquets turístics pujant un 6,6% en comparació amb el juliol a Catalunya, una evolució habitual a l'agost, quan hi ha més demanda per a aquest tipus de serveis.

stats