Macroeconomia

La Cambra proposa un "alentiment" en el turisme a Catalunya

L'ens eleva les previsions de creixement de l'economia catalana el 2024 i el 2025, també gràcies a aquesta indústria

Turistes davant la Sagrada Familia.
3 min

BarcelonaUn altre organisme econòmic se suma a les advertències sobre la necessitat de posar límits al turisme. La Cambra de Comerç de Barcelona ha avisat que el sector "no pot tenir un creixement infinit" i ha suggerit un "alentiment" amb una aposta "per la millora en els preus i en els salaris" dels seus treballadors. Així ho ha remarcat el cap del gabinet d'estudis econòmics, Joan Ramon Rovira, aquest dimecres durant la presentació del seu informe de conjuntura econòmica catalana del tercer trimestre del 2024, en què ha destacat aquest àmbit com uns dels que ha impulsat el país. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe de la Cambra confirma que l'arribada de turistes "segueix imparable" i que els indicadors continuen mostrant un fort dinamisme en comparació amb l’any anterior. Així i tot, admet que, més enllà de les bones perspectives a curt termini, la indústria turística "ha de fer front a importants reptes estructurals", com ara distribuir els viatgers de forma més homogènia per tot el territori català i al llarg de l’any i millorar la qualitat de l’oferta.

L'organisme confia que aquesta recepta revertirà en un augment de la productivitat i la millora de les condicions laborals dels treballadors del sector. Finalment, considera que és fonamental mitigar-ne les externalitats negatives, com ara l’elevada concentració del turisme en àrees molt concretes, un fet que milloraria la complicitat de la ciutadania envers el sector. "És necessari un gran pacte entre administracions i agents socials que ho faci possible", insisteix l'ens.

Creixement de l'economia catalana

L'economia catalana creixerà un 2,5% aquest any i un 2,4% el vinent, segons la Cambra de Comerç, que ha revisat a l'alça les seves últimes previsions en quatre i dues dècimes, respectivament. L'organisme atribueix aquesta millora al dinamisme més gran del turisme i la inversió, encara que avisa d'alguns riscos que podrien influir negativament en els pròxims trimestres.

Per exemple, alerta de les tensions en l'àmbit geopolític per l'impacte de la política comercial de la Xina com a resposta als aranzels imposats per la Unió Europea a les importacions de vehicles elèctrics del país asiàtic. D'altra banda, la Cambra també assenyala l'enquistament de la inflació subjacent en nivells elevats, especialment en els serveis, en un context d’augments salarials i de forta demanda turística. Finalment, l'ens destaca els tipus d’interès elevats durant més temps del previst, que dificultarien la millora gradual de la inversió.

Més inversió

Tot i aquest escenari encara ple d'interrogants, ¿per què la Cambra augura un període més intensiu per a la inversió a Catalunya? L'organisme observa que la inversió ha repuntat amb força el primer trimestre de l'any i de forma generalitzada i confia que aquest fenomen suggereix un canvi de patró en el creixement de l'economia catalana. Aquest seria més intensiu en inversió i estaria marcat pels fons Next Generation de la UE –coincidint amb l'aprovació del quart paquet d'ajudes directes de 10.000 milions d'euros i l'activació dels crèdits del pla de recuperació i resiliència de 30.000 milions–, amb un menor protagonisme del consum públic. A més, remarca que l'import de les noves operacions de crèdit al teixit empresarial ha seguit una evolució positiva des de principis del 2024.

En la seva anàlisi, la Cambra també ha emfatitzat la forta moderació del dèficit comercial en relació amb el PIB (producte interior brut, l'indicador que mesura l'activitat econòmica), que ha passat del 6,6% de mitjana entre el 2009 i el 2019 al 4,2% al període entre el 2020 i el 2024. Els productes que expliquen el gruix de la millora del saldo comercial són els químics i els automobilístics, sectors amb un ecosistema empresarial molt consolidat a Catalunya i que el 2023 van representar el 45,3% del total de les exportacions. Concretament, en termes nominals el dèficit comercial de Catalunya es va situar el 2023 en 9.312 milions d'euros, un 48,6% inferior al del 2019.

stats