La Cambra de Comerç millora les previsions de creixement d'aquest any però les empitjora per al 2023
La inflació i la crisi energètica són els principals riscos per a l'economia catalana
BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona ha incrementat la seva previsió de creixement de l'economia catalana per a aquest any, però també l'ha reduïda per al 2023, segons el seu estudi trimestral de conjuntura econòmica presentat aquest dijous.
Així doncs, l'ens cameral espera que Catalunya tancarà el 2022 amb un augment del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) del 4,3%, una xifra tres dècimes superior a l'última predicció, el juliol passat. Per al 2023, en canvi, la revisió és a la baixa i augura un creixement de l'1,6%, un punt percentual menys que la dada del juliol.
La raó que explica la millora dels pronòstics per enguany és que "el consum va aguantar molt bé" al llarg de la primavera i l'estiu, ha indicat Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis de la Cambra. Aquest bon comportament del consum es deu, en primer lloc, a la "bossa d'estalvi envasada" fruit de la pandèmia, quan les famílies es van veure obligades a gastar menys a causa dels confinaments i les restriccions per rebaixar les taxes de contagis de covid.
A més, amb la reobertura a principis d'any de l'economia, la recuperació del turisme –molt aturat durant dos anys– s'ha notat en el consum de serveis. "El consum de béns no dona un gran dinamisme", ha assegurat Rovira, però "el consum de serveis" ha sigut "el gran dinamitzador" de l'activitat econòmica a Catalunya aquests últims mesos. A banda d'això, el consum s'ha beneficiat dels efectes de la reforma laboral sobre el mercat de treball, que s'han traduït en més contractes indefinits, un fet que "redueix incertesa i sempre ajuda el consum", ha afegit.
Indústria i construcció pateixen
Tot i les bones xifres per al 2022, Rovira veu símptomes evidents de refredament de l'activitat. Per començar, la indústria està patint una "claríssima desacceleració" a causa dels augments de costos energètics i de primeres matèries derivats de la guerra a Ucraïna. A això cal afegir-hi que "la construcció també frena", ha dit, un sector que acostuma a actuar com a "indicador avançat" de cap on es mourà l'economia en general.
Malgrat això, des de la Cambra són relativament optimistes i descarten una recessió per a l'any vinent. En aquest sentit, els augments de preus són la principal preocupació, però "la inflació podria estar marcant ja màxims" a finals d'aquest any, per la qual cosa es podrien esperar caigudes de preus a partir del 2023, ha pronosticat Rovira. Per al responsable del gabinet d'estudis de la Cambra, és un bon senyal que de moment no s'hagi produït una "espiral preus-salaris" que acceleraria la inflació.
"La inflació és essencialment importada", ha dit, a través de les compres d'energia i altres matèries primeres, i indicadors com el deflactor del PIB assenyalen que les pujades de preus no es deuen ni a increments de sous entre els treballadors ni a pujades dels marges de beneficis de les empreses.
De fet, si aquesta moderació dels preus té lloc finalment, la Cambra espera "una recuperació més sòlida entrant al 2023" i acabar l'any que ve recuperant uns nivells de PIB similars als de finals del 2019, just abans de l'arribada del coronavirus.