La Cambra allunya els temors de recessió tot i el llast dels tipus
Les exportacions catalanes creixeran un 5% aquest any i se situaran al voltant dels 100.000 M€
BarcelonaEls rumors sobre un final d'any en què Espanya i Catalunya flirtegin amb una caiguda del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) han posat més atenció encara en els càlculs dels organismes econòmics. Aquest dimecres era el torn de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha fet la presentació de la seva anàlisi periòdica, la primera en el mandat del seu nou president, Josep Santacreu. La conclusió, però, és que malgrat la reducció del nivell d'entusiasme de cara a l'any vinent, l'economia catalana encara resisteix als temors de l'entorn europeu: l'ens ha revisat una dècima a l'alça el creixement del PIB de Catalunya per al 2023, fins al 2,3%, gràcies sobretot a l'empenta registrada durant la primera meitat de l'any. Aquesta dada està en línia amb l'evolució prevista per a Espanya i molt per sobre del 0,8% d'alça que augura la Comissió Europea per a l'eurozona.
Això no obstant, les perspectives de la Cambra per al 2024 són més pessimistes, amb un avenç del PIB català de l’1,8%, cinc dècimes menys respecte a la previsió publicada el juliol passat. És a dir, aquest alentiment de l'economia observat durant el segon semestre d'aquest any encara s'arrossegarà al llarg de l'any vinent.
De totes maneres, aquest panorama no suposa començar a pronunciar la paraula més temuda per governs i economistes: "No implica un escenari central de recessió", ha remarcat el cap del gabinet d'estudis econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira. L'expert ha argumentat que aquesta desacceleració s'explica per diversos factors, però n'hi ha un d'ells que té un pes especial: "Els tipus d’interès molt elevats durant més temps del previst", ha indicat.
Per què no trontolla l'economia catalana? Rovira ha explicat que el PIB català es manté sobretot gràcies a la contribució de les exportacions, la fortalesa de la inversió pública i l'impuls dels fons Next Generation. A més, l'economista ha destacat que l'ocupació "està aguantant molt i molt bé" i que aquesta tendència del mercat de treball enmig de tantes tensions conjunturals s'ha convertit en "la gran sorpresa del cicle" econòmic. Pel que fa a la inflació, la Cambra ha rebaixat la seva previsió del repunt dels preus a Catalunya per al 2023 del 3,6% al 3,3%, encara que ha afegit vuit dècimes més, fins al 3,9%, al pronòstic del 2024. Aquest canvi d'escenari s'explica per diferents motius, com l'evolució a l'alça del preu del petroli, la persistència de la inflació subjacent o l'augment sostingut dels costos laborals.
Nou rècord exportador
Un element que ha empès a l'alça l'economia catalana els últims anys han estat les exportacions, que han vist disparat el seu valor per la inflació, fins a aconseguir un nou rècord històric l'any passat: Catalunya va vendre a l'exterior per valor de 94.927 milions d'euros. Aquest dimecres el Govern ha avançat les previsions per a aquest 2023, i la tònica és la mateixa: les exportacions segueixen creixent, al voltant d'un 5% interanual, i se situaran al voltant de la barrera psicològica dels 100.000 milions d'euros.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha defensat en una jornada d'Acció l'esforç del teixit empresarial català per incrementar "la mirada internacional de les empreses" per fer de Catalunya un país més resilient. En aquest context, Torrent ha anunciat un nou ajut per a la promoció internacional de les empreses amb un pressupost de tres milions d'euros.
La Cambra certifica que la confiança dels empresaris catalans en la situació econòmica s'està deteriorant, i que aquest sentiment és generalitzat en tots els sectors. Alhora, l'informe de l'ens posa èmfasi en el fet que la càrrega financera de les empreses s'ha mantingut en nivells moderats tot i el llast de l'augment dels tipus d'interès. "Quan agafem el conjunt no s'observen indicadors de tensió de càrrega financera. Això és així perquè hem guanyat molt en resiliència", ha dit Rovira sobre el fet que les companyies del Principat estan en millors condicions per resistir aquests embats que fa 10 o 15 anys.
A tall de conclusió, Santacreu ha insistit en aquesta major solvència del teixit empresarial català i en la necessitat de "fer els deures interns". "Hem d'augmentar la competitivitat, si no en som capaços perdrem competitivitat respecte a altres entorns geogràfics", ha dit. D'altra banda, el president de la Cambra ha reclamat al govern espanyol que es posi al dia en la publicació de les estadístiques d'execució pressupostària, posposada des del maig: "Per lleialtat institucional, és important tenir dades per saber on som i què fem", ha afegit.