Política monetària

El BCE ultima l'anhelada baixada de tipus

L'economista en cap del supervisor considera que prendre aquesta decisió abans que la Fed no serà contraproduent

3 min
La seu del BCE a Frankfurt.

L'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane, obre la porta a una fita històrica: el BCE estaria preparat per fer una rebaixa de tipus d'interès la setmana vinent, cosa que implicaria que s'avançaria –per primera vegada– a la Reserva Federal dels Estats Units, que és qui acostuma a marcar el camí en matèria de política monetària. Segons Lane, executar aquesta decisió abans que la Fed no té per què ser contraproduent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho indica Lane en una entrevista al Financial Times abans de la reunió històrica del BCE del 6 de juny: "Exceptuant sorpreses importants, en aquest moment veiem suficients indicis per eliminar el nivell màxim de restricció". Així doncs, ara el BCE sembla que serà un dels primers grans bancs centrals a reduir els tipus, després d'haver estat criticat per ser dels últims a apujar-los davant l'augment més gran de la inflació dels últims anys.

La caiguda de la inflació de la zona euro prop de l'objectiu del 2% del BCE dona ales als inversors per apostar per una imminent rebaixa de tipus del BCE en un quart de punt percentual des del seu màxim històric del 4% a la reunió de la setmana vinent. De fet, la inflació s'ha moderat més ràpidament a la zona euro que als Estats Units, motiu pel qual Lane considera que Europa ja està preparada per a una rebaixa de tipus, independentment de la Fed.

Què implica una baixada de tipus?

D'una banda, el fet que el Banc Central Europeu consideri que és moment adient per afluixar una mica la política monetària vol dir que dona per superada la crisi de la inflació, un problema que a Europa va esclatar molt lligat a la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i a l'energia. Si bé la tendència encara és a l'alça, l'IPC (índex de preus de consum) s'ha anat moderant des que es van començar a apujar els tipus d'interès el juliol del 2022.

Alhora, el fet que afluixin els tipus d'interès vol dir que el preu del diner és més baix, i això suposa un respir per a famílies i empreses endeutades perquè el preu dels préstecs i crèdits es redueix. Això es notarà especialment en aquelles famílies que tinguin hipoteques a tipus variable, ja que el preu canvia en funció de l'Euríbor, que va lligat als tipus d'interès.

Europa vs. els EUA

Segons explica Lane a l'entrevista del FT, una de les raons clau per la qual la inflació ha caigut més ràpidament a la zona euro que als EUA és que la regió s'havia vist més afectada pel xoc energètic provocat per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. "Afrontar la guerra i el problema energètic ha estat costós per a Europa", va dir. "Però en termes d'aquest primer pas [de començar a abaixar els tipus], això és un senyal que en la política monetària, adreçada a assegurar-nos que la inflació baixi, crec que hem tingut èxit", assegurava l'economista en cap del BCE.

Lane afegeix que els responsables polítics del BCE hauran de mantenir els tipus en territori restrictiu aquest any per assegurar-se que la inflació continuï reduint-se i no quedi per sobre de l'objectiu del supervisor, que ja va advertir que redreçar el problema "seria molt problemàtic i probablement bastant dolorós". Amb tot, assegura que el ritme al qual el banc central reduirà els tipus de la zona euro aquest any es decidirà avaluant les dades per decidir "si és proporcional i segur, dins de la zona restrictiva, abaixar els tipus".

Normalització de salaris

La setmana passada el BCE va informar que la pujada dels salaris negociats a la zona euro va assolir el 4,6% interanual el primer trimestre del 2024, fet que suposa un augment respecte de l'alça del 4,4% de l'últim trimestre de l'any passat. Així doncs, l'augment dels salaris negociats a la zona euro en els primers tres mesos del 2024 va tornar a fregar l'increment interanual rècord del 4,7% registrat el tercer trimestre del 2023. Tot i aquest repunt, Lane considera que, si s'analitza en detall, el sentit general dels salaris encara apunta a una desacceleració. L'economista afegeix que, si bé les projeccions apunten a una desacceleració més gran l'any que ve, les expectatives suggereixen que "els salaris no es normalitzaran fins al 2026".

"En termes més generals, hem dit que la inflació es recuperarà aquest any i que els salaris també es recuperaran fins a cert punt. Però hi ha una tendència a la baixa, encara que bàsicament hi haurà fluctuacions al voltant d'aquesta tendència", conclou Lane.

stats