Macroeconomia
Macroeconomia02/02/2023

El BCE torna a apujar mig punt els tipus d'interès, fins al 3%, tot i la contenció de la inflació

La institució monetària avança que preveu augmentar altra vegada 0,50 punts el preu del diner al març

Brussel·lesEl Banc Central Europeu continua combatent la inflació amb la seva principal eina, els tipus d'interès. Aquest dimarts ha anunciat que els incrementarà de nou en mig punt, del 2,5% al 3%, malgrat que l'augment dels preus s'hagi moderat. La institució monetària també ha avançat que preveu augmentar-los en mig punt més altra vegada al març, però la seva presidenta, Christine Lagarde, ha assegurat que no es tracta d'una decisió "irrevocable". D'aquesta manera, el BCE dona continuïtat a l'abrupta pujada dels tipus d'interès que va començar el juliol passat, que va ser la primera vegada que els augmentava des del 2011. Des d'aleshores només els havia abaixat i, des del 2016, els havia deixat al mínim històric del 0%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió del BCE arriba precisament l'endemà que l'institut d'estadística de la Unió Europea, l'Eurostat, publiqués que l'augment de preus de l'eurozona s'ha reduït en set dècimes, fins al 8,5%. Ha sigut el tercer mes consecutiu que la xifra ha disminuït i, per tant, es confirma la seva tendència a la baixa i alimenta l'esperança que ja hagi tocat sostre. La inflació subjacent –la que exclou els preus més volàtils, com els de l'energia–, en canvi, tot i que ho fa a un ritme lent, continua creixent: del 6,9% del desembre al 7% al gener.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l'objectiu del BCE és que l'increment dels preus es torni a situar prop del 2%. Lagarde ha assenyalat en diferents ocasions que hi haurà més pujades de tipus fins que no s'arribi altra vegada a registrar aquests percentatges. "Mantenir els tipus d'interès a nivells restrictius reduirà amb el pas del temps la inflació en moderar la demanda, i també servirà de protecció davant del risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives de la inflació", ha insistit Lagarde en la roda de premsa d'aquest dijous.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta decisió, serà la primera vegada des que els bancs centrals van començar a apujar els tipus d'interès que el BCE els apuja més que la Reserva Federal dels Estats Units, que ahir només va incrementar-los un quart de punt, fins a situar-los en una forquilla d'entre el 4,25 i el 4,5%. A més, va ser l'augment de l'organisme estatunidenc més suau des del març passat i podria ser el penúltim de l'agressiva sèrie de vuit increments en un any. D'altra banda, el Banc d'Anglaterra també ha elevat els tipus en mig punt, fins al 4%, i ha assolit la xifra més alta des de la tardor del 2008.

Més enllà de la moderació de l'augment de preus, no s'estan complint les prediccions que apuntaven que Europa entraria en recessió. "L'economia està aguantant més bé del que esperàvem", ha admès Lagarde. En aquest sentit, l'Eurostat també ha confirmat aquesta setmana que el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) del conjunt de països de la zona euro va augmentar un 0,1% entre l'octubre i el desembre en comparació amb els tres mesos anteriors. Pel que fa a la taxa d'atur, també està en mínims històrics al conjunt dels estats membres de la Unió Europea –al desembre va ser del 6,6%–, però el BCE preveu que anirà a pitjor. "En els pròxims mesos la creació de llocs de treball es frenarà i la taxa d'atur creixerà", ha pronosticat Lagarde.

Cargando
No hay anuncios