BCE

El BCE atura la baixada de tipus i els manté al 4,25%

L'entitat bancària fa una pausa en la senda de reducció del preu del diner iniciada el mes passat

2 min
La seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt, Alemanya.

EstrasburgPausa en la baixada dels tipus d'interès. El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous que manté el preu del diner al 4,25% i, d'aquesta manera, n'ha frenat la reducció que va iniciar el mes passat. Tot i això, la majoria d'analistes econòmics preveuen que el setembre o l'octubre que ve l'entitat bancària aposti per tornar a abaixar els tipus d'interès.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, sempre evita avançar una senda de reducció dels tipus concreta i insisteix que el Consell de Govern del BCE dependran de l'evolució de la inflació. En aquest sentit, aquest dimecres l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat, va confirmar que la taxa d'augment de preus del juny va ser del 2,5%, una dècima menys que el maig.

Ara bé, tot i que la tendència inflacionista es manté a la baixa, no disminueix a un ritme tan ràpid com s'estimava en un principi i encara no ha assolit l'objectiu que s'ha marcat el BCE: el 2%. A més, les últimes previsions econòmiques de la mateixa entitat revisaven un 0,2% a l'alça les taxes d'augment de preus el global del 2024, que ara es calcula qu serà del 2,5%, i el 2025, del 2,2%.

En aquest sentit, els països més reticents a abaixar els tipus gaire de pressa, com Alemanya, consideren que la inflació és massa elevada, si bé s'ha allunyat dels nivells —més del 10%— que va assolir poc després de l'inici de la guerra d'Ucraïna i en plena crisi energètica. Altres estats membres, com França o Espanya, sempre es mostren més partidaris d'abaixar el preu del diner.

Un altre dels factors que té en compte el BCE és l'increment dels salaris. No aconsegueixen frenar-lo i durant el primer trimestre d'enguany van créixer un 5%. Tampoc aconsegueixen aplacar la inflació del sector serveis, que es manté especialment elevada, en el 4,1% el maig.

Cal recordar que l'augment dels tipus d'interès és una de les principals eines de les quals disposa el BCE per aplacar la inflació. Si el preu del diner s'encareix, els crèdits –això inclou les hipoteques– s'apugen. Això frena l'activitat econòmica i, per tant, s'aconsegueix l'objectiu perseguit: reduir l'augment de preus. Ara bé, naturalment, un dels efectes secundaris dels tipus d'interès elevats és fer minvar el creixement econòmic, que fa temps que es troba en mínims a l'eurozona.

stats