Mercat laboral

Els avis ja poden cobrar a Suècia per tenir cura dels nets

El país estrena la llei que permet als pares transferir part dels dies del permís pagat a altres cuidadors

ARA
3 min
Pensionistes en un banc, en una imatge d'arxiu.

A partir d'aquesta setmana els avis podran rebre a Suècia una pensió del permís per paternitat, després de la promulgació d'una llei pionera destinada a ampliar les prestacions per tenir cura dels fills més enllà de la família immediata, segons explica un article del New York Times.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord amb la nova llei, que va entrar en vigor dilluns, els pares poden transferir una part dels seus dies de permís per paternitat amb gaudi de sou a altres cuidadors, cosa que consolida la reputació de Suècia de pionera mundial en polítiques progressistes de permisos parentals.

La nova llei autoritza els pares solters a transferir fins a 90 dies de llicència per paternitat amb sou a altres cuidadors, i a les parelles a transferir-ne fins a 45 dies, segons explica l'Agència de la Seguretat Social del govern suec. Aquesta llei es va aprovar el desembre de l'any passat al Riksdag, el Parlament suec.

Segons recull l'article del NYT, aquesta nova possibilitat ha tingut una gran acollida. Leo Gullbring, un redactor publicitari autònom de 65 anys que resideix a Lund, Suècia, i que aviat tindrà un segon net, diu que té previst ajudar el seu fill, que viu a la ciutat de Malmö, a cuidar les criatures. Preguntat per la seva opinió sobre la nova legislació, Gullbring diu que és "meravellosa" i elogia el "ja generós sistema de benestar social suec", que, a parer ser, "millora encara més".

Un sistema pioner

No és la primera vegada que Suècia innova en matèria de serveis socials. Els ciutadans suecs paguen alguns dels impostos més alts del món, però reben a canvi serveis de salut finançats per l'estat, educació gratuïta que inclou els estudis universitaris i generosos subsidis per desocupació.

Amb una població de més de 10 milions d'habitants, el país nòrdic també té una de les lleis de permís per paternitat més àmplies i concedeix 480 dies de permís amb gaudi de sou per cuidar els fills, que es reparteixen entre els progenitors. Durant el primer any de vida del nen, els pares poden cuidar junts el nadó durant 30 dies.

Comparat amb el sistema de benestar dels Estats Units, un dels pocs països d'Occident que no garanteixen cap permís pagat per paternitat, els dos països són la cara i la creu. Als EUA, només els empleats federals i els treballadors en un grapat d'estats tenen un permís parental protegit per llei, cosa que converteix el país en un cas atípic en comparació amb molts dels països desenvolupats.

"Els països nòrdics són cada cop més generosos i flexibles amb les seves polítiques, mentre que nosaltres [als EUA] ens quedem cada vegada més endarrerits", va afirmar Richard Petts, professor de sociologia a la Universitat Ball State i expert en permisos parentals, en declaracions al New York Times.

Tot i que les polítiques de permís per paternitat de països com Suècia es consideren un exemple a seguir en tot el món, aquesta generositat "no és realista per als Estats Units" per la resistència a augmentar els impostos, explica Petts. Les investigacions han demostrat que els permisos per a mares i pares tendeixen a millorar la salut de les famílies després del part, ja que beneficien a llarg termini tant el progenitor que dona a llum com els nadons.

Segons Petts, és molt probable que les noves directrius sueques, més àmplies, millorin l'equilibri entre la vida laboral i la família al país, sobretot en el cas de les famílies monoparentals. A parer seu, la nova llei "reconeix les creixents complexitats d'equilibrar treball i família", assegura al NYT.

stats