La crisi de preus

Així s'han traduït els augments dels costos de producció en els preus finals

L'energia i l'alimentació, els sectors que més augmenten el preu de venda al consumidor

Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaDes que a meitats del 2021 es van començar a notar problemes de subministrament de les matèries primeres, situació que es va agreujar més tard per la invasió russa a Ucraïna, aquestes van començar a augmentar exponencialment de preu, sobretot l'energia (gas i petroli). Això es va traduir en grans augments dels costos de producció de les empreses, sobretot per a les més intensives en energia i les del sector industrial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si bé això no és nou i des dels mitjans de comunicació fa molts mesos que s'explica, aquest dilluns el Banc d'Espanya ha publicat un informe en què estudia com han traslladat aquests alts costos de producció als preus finals de venda. La principal conclusió és que, en general, les empreses van traslladar al consumidor gran part d'aquest augment, tot i que no completament.

L'energia i l'alimentació, al podi

Desgranant per sectors, s'evidencia que els que van augmentar proporcionalment més el preu de venda van ser els sectors de l'energia i de la refineria, en ser el petroli i el gas les seves matèries primeres. En aquests sectors, el Banc apunta que els preus de venda van créixer més que els seus costos unitaris ajustats durant el període 2021-2022.

Amb tot, també assenyala alguna excepció: la indústria alimentària i la tèxtil també haurien experimentat increments substancials dels seus costos de producció unitaris el 2022, tot i no figurar entre aquelles en què les despeses d'energia tenen un pes més elevat en els costos. Segons la institució, això demostraria que aquests sectors utilitzen altres matèries els preus de les quals també haurien augmentat notablement, en part a conseqüència de l'encariment de l'energia, pressionant significativament a l'alça els costos de producció.

D'altra banda, però, la institució destaca "el sector del transport i emmagatzematge, en el qual, encara que els costos energètics són rellevants, no només no s'hi hauria registrat un augment dels costos unitaris, sinó que fins i tot s'haurien reduït lleugerament entre 2021 i 2022". Considera que l'explicació podria ser "la forta recuperació de la demanda experimentada el 2022 als dos sectors després de l'aixecament de les restriccions a la mobilitat per frenar la pandèmia, que hauria pressionat sobre els preus de venda".

Finalment, però, el Banc apunta que, tot i que l'augment del cost té un impacte positiu sobre els preus de venda, el seu impacte sobre el volum real de vendes és negatiu, ja que l'augment del preu final acaba frenant la demanda.

stats