Macroeconomia

Així canvia l'IVA dels aliments a partir d'avui dimarts

El govern espanyol va aprovar una recuperació esglaonada de l'impost fins a final d'any

Preu de verdura en un supermercat a Barcelona.
2 min

MADRIDLa rebaixa de l'IVA sobre alguns aliments farà un pas enrere aquest dimarts. En el decret de mesures per fer front a la crisi energètica i de preus aprovat al mes de juny, el govern espanyol va prorrogar aquesta bonificació fiscal, però amb la particularitat que es recuperarien de manera esglaonada els tipus habituals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, a partir de demà i fins al 31 de desembre, els productes de primera necessitat –el pa, la llet, la farina, els ous, les fruites i verdures, els llegums i els cereals– passaran a tenir un IVA del 2% (actualment se situa al 0%). També l'oli d'oliva passarà a tenir un IVA del 0% al 2%. En el cas de l'oli d'oliva, un cop acabi l'excepcionalitat de l'actual rebaixa fiscal, s'incorporarà al grup d'aliments amb un IVA superreduït del 4%, juntament amb els aliments de primera necessitat –el pa comú, la llet, la farina, els ous, les fruites i verdures, els llegums i els cereals.

Pel que fa a la pasta i alguns olis, passaran a tenir un IVA d'un 7,5% fins al 31 de desembre (ara el tenen rebaixat al 5%). En aquest últim grup, el tipus normal d'IVA és del 10%, que es recuperaria un cop la mesura deixi de prorrogar-se.

Aquest lleuger increment de l'IVA arriba en un moment en què la inflació general a Espanya ha caigut per sota del 2%. Concretament, l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus) s'ha situat a l'1,5% en comparació amb els nivells del setembre de l'any passat, segons la dada avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i pendent de confirmar-se aquest mes d'octubre. Es tracta de la taxa més baixa des del març del 2021, quan va ser de l'1,3%.

Aquest setembre, l'abaratiment dels carburants és el que més ha contribuït a la caiguda dels preus, segons l'INE, mentre que l'alimentació i el rebut de la llum ho han fet en un grau més baix. Amb aquesta pujada de l'IVA sobre alguns aliments tot apunta que l'IPC del mes d'octubre pujarà.

De cara al 2025, el govern espanyol haurà de decidir si manté alguna rebaixa fiscal o si es recuperen, definitivament, els tipus habituals. En un context de retorn de les regles fiscals, i després d'haver deixat enrere els pitjors mesos pel que fa a la crisi energètica i de preus, la Comissió Europea fa temps que demana als governs que posin en marxa aquesta retirada gradual de les mesures fiscals generalitzades i que acotin molt més els col·lectius que se'n poden veure beneficiats, sigui a través de bonificacions o ajudes directes. A l'estiu, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja anticipava que confiava en una normalització dels preus que permeti acabar amb mesures com aquesta.

Factura de la llum

Els aliments no són l'únic producte que veurà un canvi en la seva fiscalitat a partir d'aquest dimarts. Els descomptes del bo social elèctric es van prorrogar fins al 30 de juny del 2025, però seguint la tesi de la rebaixa de l'IVA dels aliments també patiran una reducció a partir d'aquest 1 d'octubre. El descompte actual (65% sobre la factura regulada o PVPC per a les persones vulnerables i del 80% per a consumidors vulnerables greus) caurà 7,5 punts cada tres mesos. D'aquesta manera, entre octubre i desembre, el descompte serà del 57,5% per als consumidors vulnerables i del 72,5% per als vulnerables greus.

stats