Macroeconomia

El 2024, any II de la crisi econòmica a Alemanya

El PIB de la primera economia europea tanca l'any amb una contracció del 0,2%

Una dona entra en una botiga que està de liquidació, aquest desembre.
3 min
Regala aquest article

BarcelonaAlemanya va tancar el 2024 amb una contracció de l'activitat econòmica, segons ha informat aquest dimecres Destatis, l'oficina estadística federal. Així, la principal economia de la Unió Europea ja encadena dos anys consecutius amb creixements negatius, la qual cosa confirma la crisi que pateix des del final de la pandèmia i la invasió russa d'Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) va caure de mitjana un 0,2% aquest any passat, una dècima menys que la contracció del 0,3% registrada l'any anterior. Per tant, la locomotora europea acumula dos anys seguits amb decreixement.

Malgrat els dos anys en negatiu, no es pot afirmar encara que el país estigui en recessió. La caiguda del 0,2% és una mitjana anual, però no encaixa amb la definició tècnica de recessió, que es dona quan s'acumulen dos o més trimestres consecutius amb decreixements del PIB. Aquest dimecres, Destatis ha avançat que el quart trimestre de l'any passat també es va tancar amb una reducció de l'activitat del 0,1% (la xifra és provisional i l'agència estadística donarà a conèixer la definitiva a finals de gener), però al tercer trimestre havia crescut un 0,1%. Si es confirma la caiguda del quart trimestre i en els primers tres mesos d'enguany també cau el PIB, aleshores sí que es podrà considerar l'economia en recessió.

De fet, la majoria d'analistes auguren que en els pròxims mesos l'anèmia econòmica es mantindrà i, segurament, s'arribarà a la primavera amb una nova disminució del PIB. "Les esperances que hi hagués un lleuger increment [del PIB] al quart trimestre s'han vist frustrades i no hi ha cap senyal de millora per al primer trimestre", ha assegurat a Reuters Jörg Krämer, economista en cap de Commerzbank, un dels bancs més grans del país. També en declaracions a Reuters, l'economista del banc LBBW Jens-Oliver Niklasch, ha dit que "actualment hi ha indicadors molt forts" que el 2025 també es tancarà amb una contracció de l'economia.

Eleccions i crisi de model

La mala situació de l'economia té l'arrel en una crisi del model econòmic del país, basat durant bona part de tres dècades en l'exportació de productes industrials d'alt valor afegit, la importació d'energia barata de Rússia i la moderació de preus i sous. En els darrers anys, la indústria alemanya —tradicionalment la columna vertebral del país— ha hagut d'afrontar un encariment de l'energia per les sancions al petroli i gas russos, la disrupció de les cadenes logístiques internacionals amb l'obertura de l'economia després de la covid i una guerra aranzelària cada vegada més intensa entre la UE, els Estats Units i la Xina, que dificulta l'exportació. "Traves estructurals i cícliques han impedit una millor evolució econòmica el 2024", ha resumit aquest dimecres la presidenta de Destatis, Ruth Brand.

A més de la crisi econòmica, el país té al davant resoldre una crisi política, després que el govern tripartit de socialdemòcrates, verds i liberals es trenqués arran de la manca d'acord pels pressupostos. El canceller Olaf Scholz, dels socialdemòcrates, va convocar eleccions anticipades per al 23 de febrer després de perdre un vot de confiança posterior a la destitució del gabinet del ministre de Finances i líder dels liberals, Christian Lindner. Scholz va demanar a Lindner que suspengués el límit de dèficit que la Constitució imposa al govern per poder incrementar la despesa pública a fi d'estimular de nou el creixement, però el liberal —que lidera el partit més ortodox pel que fa a política econòmica— s'hi va negar.

De fet, el sostre de l'endeutament que mana la Constitució ha acabat sent font dels problemes que pateix ara Alemanya, perquè ha limitat durant anys la inversió pública al país, cosa que ara afecta la productivitat i la competitivitat de les empreses locals.

stats