Optimisme malgrat tot
La inversió industrial es va disparar el 2017 i la previsió és que aquest any creixi al ritme més alt en dues dècades, i també creix amb força el sector immobiliari, que pronostica un any rècord
BarcelonaL’optimisme i la inversió industrial acostumen a anar de bracet: quan els empresaris no veuen núvols a l’horitzó i creuen que trauran rèdits de les seves inversions, les fan sempre que la butxaca o els bancs ho permetin. I sembla que això és el que va passar l’any passat, quan la inversió industrial es va disparar un 12%, un augment que gairebé quadruplica l’increment del 2016 i que gairebé iguala el registre del 2015. A més, segons l’Observatori del Treball, el pronòstic és que aquest any l’augment sigui encara més pronunciat, amb un 13,4% més d’inversió industrial. A més, la indústria no és l’única activitat que aprofita la bona conjuntura: ahir la firma PwC va pronosticar que el sector immobiliari marcarà aquest exercici un altre rècord d’inversió a Catalunya.
Tot i la tensió política de la tardor passada, els directius de la indústria catalana tornen a ser optimistes, i molt. El creixement esperat del 13,4% que ofereix l’enquesta de primavera suposa duplicar les inversions que es preveien fer en l’últim baròmetre, elaborat per la Generalitat precisament a la tardor. Si es confirma aquest percentatge, Catalunya tancaria el seu millor exercici en inversió des del 1995, 23 anys després.
L’enquesta de l’Observatori del Treball també aporta bones notícies de les petites i mitjanes empreses, que representen el gruix de la indústria catalana. Aquestes empreses (que són les que tenen menys de 250 treballadors) van fer una inversió el 2017 que era un 21,7% superior a la d’un any abans. Les pimes tornaran a ser les que arrosseguin les bones xifres d’inversió aquest exercici. Esperen créixer un altre 15,8% aquest any. El motiu? L’economia (demanda) acompanya, tenen necessitat de millora tècnica i la situació financera (baixos tipus d’interès i creixent despalanquejament creditici) ho permet.
A l’altre plat de la balança hi ha les grans empreses, que van tancar l’exercici passat amb un estancament de la inversió. La bona notícia és que les seves previsions han variat per a aquest exercici, en què preveuen invertir un 10% més.
Però l’evolució el 2017 i les perspectives per a aquest any de la inversió industrial coincideixen amb la desacceleració econòmica en què es troben l’economia catalana i l’espanyola des del 2015. Les previsions per a aquest any assenyalen una nova minva del creixement del PIB, que previsiblement quedarà per primer cop per sota del 3% en els últims tres anys. Això es pot deure també al fet que els anomenats vents de cua (com el baix preu del petroli) es comencen a dissipar.
Una dada positiva de fons és que, per sectors, el que lidera aquests creixements és el de la indústria de béns d’equip, un àmbit amb gran exposició a les exportacions i que, ja per ell mateix, és un bon indicador per al mitjà termini: les seves bones expectatives indiquen que aprecien optimisme també entre els seus clients. Les indústries de béns d’equip van disparar la seva inversió un 45%. Per sota, els proveïdors de béns intermedis i el sector alimentari. Però totes les indústries van augmentar la inversió.
Les expectatives positives no són generalitzades per a l’any vinent. La indústria alimentària preveu una caiguda del 15%, la de béns intermedis d’un 4% i la de béns de consum no duradors d’un 2,3%.
Més inversió immobiliària
Una altra forma d’inversió, la immobiliària, també està creixent i ho continuarà fent. Analistes, promotors i inversors consideren que, tal com va el 2018, aquest serà un altre exercici de “rècord”. “Ens ho mirem amb optimisme a curt termini i cautela a mitjà termini”, va afirmar ahir Rafael Bou, responsable immobiliari de PwC a Espanya, que no preveu la possibilitat d’una caiguda del sector.
La consultora va presentar ahir la seva memòria sobre tendències emergents al mercat immobiliari i tant Madrid com Barcelona se situen entre les ciutats preferides. Madrid se situa en la cinquena posició i Barcelona en l’onzena. Però es tracta d’una selecció feta abans de l’1 d’octubre. Sobre la situació actual, Rafael Bou va assenyalar que la incertesa s’ha anat esvaint, tot i que per a alguns inversors encara en queda. Amb tot, Bou va afirmar que no veuen “que aquella minoria estigui impactant en el nivell d’inversió a Catalunya”.
El gran protagonista de la classificació és el Brexit, que ha impulsat l’interès per Alemanya: entre les quatre ciutats més interessants per als inversors, tres són germàniques: Berlín, Frankfurt i Munic. Londres ha caigut a la 27a posició i la superen altres ciutats angleses com Manchester i Birmingham perquè ofereixen oportunitats més interessants.