L'OPEP manté la producció per la manca d'acords entre els seus membres
El nigerià Mohammed Barkindo es escollit nou secretari general
BarcelonaEls representants dels països productors i exportadors de petroli que formen part de l'OPEP no han tancat cap acord per limitar la producció en la reunió que han mantingut aquest divendres a Viena, amb la qual cosa mantindran els nivells actuals de producció.
La decisió s'ha fet notar immediatament als mercats, i el preu del barril de Brent ha caigut fins als 48,90 dòlars a primera hora de la tarda i ha perdut un 2,7%, quan durant el dia havia arribat a superar els 50,30 dòlars.
Malgrat la caiguda del preu del cru Brent, de referència a Europa, el preu del barril encara està un 14% per sobre del passat 18 d'abril, després de la reunió informal de l'OPEP a Doha, i un 80% per sobre dels mínims que es van marcar el mes de gener, quan el barril de Brent es pagava lleugerament per sobre dels 27 dòlars.
Segons l'agència Reuters, a la reunió d'aquest divendres l'OPEP ha decidit no canviar la política de producció i no s'ha fixat cap sostre de subministrament als mercats, en contra del que s'havia rumorejat dimecres, i que havia provocat la pujada del preu del barril a primera hora.
La manca d'acord l'ha confirmat a l'agència Efe el ministre del Petroli i Mineria de Veneçuela, Eulogio del Pino, després de la reunió. Del Pino ha valorat positivament el resultat de la reunió perquè els ministres han decidit "seguir discutint" sobre les diverses propostes dels socis del càrtel per recuperar el control de la producció de cru.
De fet, els ministres del petroli dels diferents països han decidit esperar l'evolució futura del preu del petroli després de la recuperació del darrer mes, que s'ha situat al voltant dels 50 dòlars el barril. "L'última tendència ha mostrat que el preu del petroli ha començat a pujar", ha destacat el president de torn de l'OPEP i ministre qatarià de l'Energia, Mohamed bin Saleh al Sada.
El ministre qatarià ha destacat que, malgrat la recuperació del preu, encara no és suficient per promoure les inversions al sector, fet que pot portar a una limitació de l'oferta si s'allarga en el temps.
Relleu al capdavant de l'OPEP
D'altra banda, els membres de l'OPEP han escollit el nigerià Mohammed Barkindo com a nou secretari general de l'organització, que substituirà en el càrrec a partir del primer d'agost el libi Abdalà el-Badri, que ha estat nou anys al capdavant de l'organització.
El relleu d'El-Badri s'havia provat en reunions anteriors, sense aconseguir el consens suficient entre els països membres de l'OPEP per trobar el substitut. Aquest cop, Barkino sí que ha aconseguit els suports, segons ha explicat el ministre veneçolà, Eulogio del Pino. Precisament Veneçuela havia propugnat la seva candidatura per accedir al principal càrrec de direcció de l'OPEP.
El-Badri ha explicat que la reunió d'aquest divendres ha estat positiva, però ha reconegut que encara cal temps per "arribar a una decisió sobre quant de petroli s'ha de produït". La quota oficial de producció de l'OPEP és actualment de 30 milions de barrils diaris i no ha estat modificada des de l'any 2011. Però és una quota nominal, després que els diferents estats membres han deixat de respectar-la.
Segons les darreres dades publicades per l'organització, el mes d'abril, els 13 països membres –aviat en seran 14 ja que s'ha aprovat la incorporació de Gabon– del càrtel van produir 32,44 milions de barrils diaris, cosa que suposa un terç de la producció mundial. A més, des de començament d'aquest any es va incorporant la producció d'un dels països membres, l'Iran, després d'aixecar-se les sancions d'Europa i els Estats Units a la seva producció. El règim de Teheran ha reiterat que vol arribar al nivell de producció que tenia abans de les sancions, de quatre milions de barrils diaris.