L’OCDE avisa dels núvols que planen sobre l’economia mundial
L’organisme també rebaixa l’optimisme del govern espanyol sobre les perspectives de creixement
Madrid“Les perspectives de creixement mundial s’han ennuvolat aquest any”. Aquesta és la principal conclusió de l’informe econòmic global que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va publicar ahir. Per esbrinar-ne el motiu cal mirar a la Xina i altres economies emergents. La seva frenada sembla que tindrà un impacte superior al previst inicialment en el PIB mundial. I per il·lustrar-ho, una dada: el comerç mundial, gran motor de l’economia, creixerà un 2%. I en els últims 50 anys un creixement tan baix només s’ha donat cinc vegades, sempre coincidint amb una frenada global del creixement, segons l’organisme.
De fet, en el seu editorial, l’economista en cap de l’OCDE, Catherine L. Mann, va un pas més enllà i afirma que “les taxes de creixement del comerç mundial observades fins ara durant el 2015 han anat associades, en el passat, amb una recessió global”. De moment, l’organisme encara no s’atreveix a pronosticar una recessió amb totes les lletres, però sí que ha retallat la seva previsió de creixement en dues dècimes per a aquest any i de manera més contundent -fins a cinc dècimes- per al 2016. Les noves projeccions de l’organisme dirigit pel mexicà José Ángel Gurría són, doncs, que l’economia mundial creixi un 2,9% aquest any i un 3,3% el que ve.
Però en l’agregat mundial, les coses no li aniran igual a tothom. De fet, les previsions de l’OCDE milloren l’expectativa de creixement per als països que formen part d’aquest club. Així, els membres de l’organització creixeran un 2% aquest any, en lloc de l’1,9% previst anteriorment. I dins d’aquest grup, els EUA veuran incrementat el seu producte interior brut (PIB) en un 2,4%, en lloc del 2% previst anteriorment. Mentrestant, els països emergents i que no són membres de l’OCDE ja notaran la frenada aquest any: Rússia caurà un 4% i la Xina creixerà un 6,6%, una dècima menys que el previst anteriorment.
L’any que ve, però, el contagi de la frenada dels emergents a les economies que formen part de l’OCDE serà total. Per al 2016 l’OCDE sí que retalla les seves previsions per a Europa, en tres dècimes, fins a l’1,8%, i dels EUA, també en tres dècimes, fins al 2,5%. “Els esdeveniments a la Xina són el nucli de tot plegat. La seva transició des de les inversions en infraestructura i manufactura cap als serveis i el consum és una de les raons importants” per explicar aquestes frenades, segons Mann. I l’organisme destaca una dada per il·lustrar-ho: el descens de les importacions als països que no formen part de l’OCDE, liderats per la Xina i Rússia, que han passat de créixer per sobre del 4% anual fa dos anys, a caure més d’un 2% al tercer trimestre del 2015 (vegeu gràfic).
L’economista en cap de l’OCDE, a més, fa recomanacions en el seu escrit als dirigents mundials per frenar aquest contagi, i demana que continuïn o s’intensifiquin les polítiques d’estímul econòmic. A la Unió Europea, en concret, Mann li recomana, a més d’un esforç addicional en la integració, aplicar millor les regles comunitàries en termes financers i augmentar la despesa pública, perquè considera que si aquesta despesa es dirigeix als sectors “d’alta qualitat” pot fins i tot reduir el ràtio de deute públic sobre el PIB. A més, Mann fa una forta defensa del tractat de lliure comerç entre els EUA i Europa, a més de l’acord recentment signat entre els EUA, el Japó i altres economies asiàtiques al marge de la Xina per estimular el comerç.
Espanya creixerà menys
Espanya no se salvarà de la tempesta econòmica mundial. Tot i que l’OCDE preveu que l’Estat creixi per sobre de la mitjana europea, no es creu les previsions de creixement que fa el govern espanyol. Segons l’organisme amb seu a París, l’economia espanyola avançarà un 3,2% aquest any, un 2,7% l’any que ve i un 2,5% el 2017. Les previsions per al 2015 no s’allunyen gaire de les de l’executiu (que preveu un ascens del PIB del 3,3%), però en els anys posteriors els pronòstics de Rajoy (que passen per créixer un 3% i un 2,9%) quedaran desmentits de llarg, segons l’OCDE.
L’organisme detecta riscos a la baixa en l’economia espanyola, a més del contagi mundial, per la incertesa que generen les eleccions del 20 de desembre i el compromís amb les reformes del pròxim govern que surti de les urnes.