L’OCDE exigeix feina de qualitat

L’organisme insta el govern espanyol a no centrar-se només en la creació de llocs de treball

L’OCDE exigeix feina de qualitat
Natàlia Vila
14/06/2017
4 min

BarcelonaPassar de la quantitat a la qualitat. Aquesta és la recomanació principal que s’extreu de l’últim informe de l’OCDE, que agrupa la majoria de països més desenvolupats, sobre la situació del mercat de treball als països membres. L’organisme va fer públic l’estudi Perspectives d’ocupació 2017, en el qual insta els governs a no concentrar-se exclusivament en la creació d’ocupació i a parar més atenció a la qualitat dels llocs de treball que es creen, tant per l’estabilitat econòmica que generen (menys feines temporals i més ben pagades) com pel que fa a l’accés al treball de les dones i dels joves, al reforç del diàleg social i a la formació contínua dels professionals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Espanya, tot i ser el país amb el ritme de creació d’ocupació més alt d’Europa actualment, és un dels socis de l’OCDE que surt més mal parat si es mira la qualitat de l’ocupació. Espanya encapçala un dels rànquings més preocupants: el de persones en edat de treballar amb baixos ingressos (és a dir, que cobren només el 50% o menys del salari mitjà). A l’Estat el nombre de persones en aquesta situació ja supera el 16% de la població activa, enfront de l’11% del 2006. En aquests set anys, Espanya ha superat de llarg països com Xile, Israel i Mèxic, mentre que d’altres, com Nova Zelanda i Austràlia, que se situaven al mateix nivell a l’inici de la crisi, han reculat i per tant han millorat les seves dades.

Espanya també se situa per sota de la mitjana quan es valoren altres aspectes qualitatius, com el preu per hora treballada, la tensió laboral o la situació econòmica un cop que el treballador passa a l’atur (en termes de pèrdua de poder adquisitiu).

Tot plegat ha portat l’OCDE a fer un toc d’atenció centrat en la qualitat. L’organització, a més, remarca que atendre aquests elements no hauria de debilitar la creació d’ocupació, tal com demostren els resultats aconseguits pels països nòrdics. Millorar en qualitat també és una reivindicació estesa entre els sindicats, però en canvi no tots els economistes hi estan d’acord. Josep Oliver, catedràtic de la UAB i expert en mercat laboral, remarca: “No tinc clar que sigui el moment de parlar de qualitat; des del primer trimestre del 2007 hem recuperat 1,8 milions de llocs de treball, però encara ens en falten dos milions més”, argumenta Oliver, que afegeix: “Anant com un tro, tal com anem ara, encara falten cinc anys per recuperar-ho tot; i en aquest escenari penso que parlar de buscar la qualitat encara és un debat o un objectiu prematur”. Per a Oliver, el discurs de l’OCDE és més polític que econòmic: “Insistir en la qualitat és fruit de l’enorme preocupació que generen els efectes polítics i socials de la precarietat, que donen ales als populismes; però hi ha un petit problema: que els polítics no hi poden fer gaire en aquesta qüestió. La demanda de treballadors és la que es deriva de les empreses i del model productiu que hi ha a Espanya”.

Segons aquest economista, els diferents governs espanyols no han treballat prou per fer un canvi de model econòmic del tot necessari si es vol tenir un mercat laboral més sa i de qualitat: “Encara ens basem en el turisme, ens hem oblidat totalment de virar cap a un model més industrial, que donaria més qualitat”, apunta.

La reforma laboral, “vital”

Malgrat tot, l’OCDE considera que Espanya ha fet passos importants i remarca que és “vital” mantenir la reforma laboral, una mesura que segons l’informe ha ajudat a “enfortir la capacitat dels empresaris per respondre als xocs”. Per això aquest organisme recomana “prosseguir l’esforç de reforma, i en particular desenvolupar i coordinar polítiques actives del mercat de treball regionals per ajudar els aturats a trobar feina, així com millorar l’avaluació i el seguiment d’aquestes polítiques”.

Per a Oliver no hi ha dubte que, quantitativament, la reforma laboral ha complert les expectatives: “S’han fet coses duríssimes, és cert, i això mai és popular, però ha servit d’alguna cosa”. Aquest economista també coincideix que cal millorar en formació. “Si un empresari inverteix en els seus treballadors amb formació, com passa per exemple a Alemanya, després no els volen perdre, intenten que aquest cost es quedi i reverteixi en l’empresa”, explica. “Però si no ho fan, no tenen cap incentiu per buscar un contracte de més llarga duració, que són els que donen estabilitat”.

Tot i els esforços, Espanya continua tenint uns nivells d’ocupació inferiors als que hi havia abans de la crisi i -malgrat el ritme de creixement en la creació de llocs de treball- la taxa d’atur és manté com la segona més alta de tota l’OCDE, només per darrere de Grècia. Després de disseccionar la situació del mercat laboral dels seus 35 socis, aquest organisme assegura que al final de l’any que ve l’atur a Espanya encara serà del 15,5% i l’ocupació del 55,4%.

LES CLAUS

1. Què reclama l’OCDE en el seu últim informe?

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics insta els governs dels països socis, i l’espanyol en particular, a millorar la qualitat dels llocs de treball que s’estan creant. L’organisme posa d’exemple els països nòrdics.

2. Més qualitat implica menys quantitat?

Segons l’OCDE, no. L’organisme diu que millorar la qualitat dels ingressos, la inclusió de les dones i els joves i la formació no hauria de debilitar la creació d’ocupació. Hi ha economistes, però, que creuen que encara s’han de recuperar més de la meitat dels llocs de treball que es van destruir amb la crisi, i que per això fixar-se en la qualitat “encara és prematur”.

3. Com valora l’OCDE la reforma laboral?

La considera “vital” i diu que ha de “prosseguir” per seguir creant ocupació. L’OCDE, a més, no la veu incompatible amb la millora de la qualitat.

stats