ECONOMIA

Santamaría justifica la Loapa financera pel "compromís" de Madrid amb Brussel·les

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que li consta que "Catalunya està fent importants esforços" per complir amb el dèficit

Soraya Sáenz de Santamaría
Ara
05/01/2012
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que l'Estat té amb Brussel·les el "compromís" de complir un objectiu de dèficit i que per aquest motiu assumeix la responsabilitat que les autonomies compleixin. Després de la reforma de la Constitució aprovada pel PP i el PSOE el passat estiu per fixar un límit al dèficit i el deute, la vicepresidenta ha explicat que ara cal aprovar la llei orgànica d'estabilitat pressupostària que estableixi els sostres de despesa i els procediments, que es negociaran “amb totes les administracions públiques i grups polítics" en el si del Consell de Política Fiscal i Financera –on el PP té majoria– que se celebrarà aquest mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.21cm; } “És obligació de les comunitats autònomes complir amb el dèficit perquè tots som Europa”, ha dit la vicepresidenta, que ha afegit que Catalunya està fent “importants esforços” per complir amb la xifra de dèficit fixada. Sáenz de Santamaría ha insistit que totes les comunitats podran expressar la seva opinió sobre els mecanismes que s'adoptaran per controlar la despesa de les comunitats al Consell de Política Fiscal i Financera i ha subratllat que “ni el govern ni ningú pot vulnerar els principis d'autonomia” que estableix la Constitució.

La Loapa de De Guindos

En una entrevista publicada a la web del Financial Times, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, anuncia que al març s'aprovarà una llei per tutelar els comptes de les comunitats. Perquè una comunitat aprovi el seu pressupost necessitarà l'autorització prèvia de l'Estat. L'operació recorda la llei d'harmonització del procés autonòmic (Loapa) que el 1982 la UCD i el PSOE van intentar aplicar amb l'objectiu d'igualar les competències de totes les autonomies. Un any després, però, el Tribunal Constitucional va declarar que una part de la llei era inconstitucional.

La reacció del Govern

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha qualificat la proposta "d'insòlita" i ha assegurat que, si s'aprova, significarà "carregar-se l'autonomia i l'autogovern de Catalunya". Amb tot, ha evitat dir si el Govern portarà la mesura al Tribunal Constitucional.

stats