ENERGIA
Economia20/08/2016

La llum s’encareix pel carbó i el gas

El rebut elèctric va pujar un 1,3% al juliol a Espanya i enllaça tres mesos consecutius a l’alça

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaL’hivern passat va ser excepcional per a la generació elèctrica amb energies renovables, gràcies a una pluviometria favorable i al fet que va fer vent, i això va tenir un efecte directe sobre el rebut de la llum, que es va abaratir. Però l’estiu ha provocat un canvi radical en la situació. El carbó, i en menys quantitat el gas, tornen a prendre protagonisme en la generació elèctrica i el rebut elèctric s’ha encarit.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades de l’Institut d’Estadística (INE), el preu de l’electricitat va pujar un 1,3% al juliol, i així encadena tres mesos seguits a l’alça. Al maig, el rebut de la llum ja va començar a augmentar, malgrat que molt moderadament (un 0,7%), i al mes de juny, coincidint amb l’inici de l’estiu, es va disparar un 8,3%. Això ha succeït després d’un hivern de baixades. Al gener els preus elèctrics van baixar un 10,6%, al febrer un 6,5%, al març un 0,4% i a l’abril un 3,1%.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, malgrat la pujada dels preus de l’electricitat a l’estiu, en el conjunt de l’any, després d’un hivern tan favorable per als consumidors, els preus encara marquen una baixada del 10,9%, segons l’INE, i en els últims 12 mesos el descens és del 14,9%.

Impacte en el rebut

Cargando
No hay anuncios

L’evolució de preus de l’electricitat, segons l’INE, és difícil de traduir en el rebut, ja que en la seva composició no només hi entra el preu de l’electricitat, sinó també la part fixa del rebut. Però el comparador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) demostra l’encariment. Per a un consumidor mitjà -el que té contractada una potència de 4,4 kilowatts i consumeix 3.900 kilowatts hora a l’any, que correspon a una parella amb dos fills- el preu del rebut al juliol va ser de 62,53 euros, mentre que al juny va ser de 61,63 euros.

L’augment dels preus de l’electricitat al juliol va coincidir amb un canvi important en el que s’anomena mix de generació. Segons les dades de l’operador del sistema, Red Eléctrica, al mes de juliol les tecnologies renovables van aportar només el 36,1% de la producció, i les no renovables, el 63,9%, quan en el conjunt de l’any les renovables tenen un pes molt més alt, ja que s’aproximen a la meitat de la producció, el 48,6%.

Cargando
No hay anuncios

Això fa que durant l’estiu s’estigui generant més energia amb tecnologies no renovables i, per tant, més cares, especialment, el carbó. En el conjunt de l’any, el carbó només ha aportat el 9,5% de la generació i el gas dels cicles combinats, el 8%. Aquestes tecnologies s’han vist desplaçades per l’energia nuclear (22,8%), l’eòlica (22,5%), la hidràulica (19%) i la cogeneració (10,3%).

En canvi, al mes de juliol, la nuclear es va mantenir com a primera font de producció (23,9%), mentre que el carbó va pujar al segon lloc, amb un 17,1%, i va superar tecnologies més netes i barates com l’eòlica (16%), la hidràulica (10,6%) i la cogeneració (10,3%). A més, el gas dels cicles combinats va escalar llocs amb un 11,2% i va superar la producció hidràulica i la cogeneració.

Cargando
No hay anuncios

Menys demanda

Malgrat que el preu de l’electricitat ha augmentat, encara està per sota del de l’estiu passat. A més del mix de generació, també hi ha influït el comportament de la demanda. A l’estiu -amb la calor i el turisme- es produeix un pic de demanda elèctrica. Però si comparem la demanda amb la de l’estiu passat, ha baixat. Segons les dades de Red Eléctrica, al mes de juliol la demanda d’electricitat a la Península va arribar a 22.272 gigawatts hora. Aquesta xifra és un 5,1% inferior a la del mes de juliol de l’any passat. En els set primers mesos de l’any, la demanda ha arribat a 145.902 gigawatts hora, un 0,8% menys que el mateix període de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

L’‘efecte caníbal’ costa 500 milions d’euros als productors eòlics

L’hivern plujós i ventós va tenir una conseqüència positiva per a la butxaca dels consumidors, gràcies a l’augment de generació amb tecnologies renovables. Empreses i famílies van pagar menys en els seus rebuts. Però aquest model ha tingut un efecte pervers per a algunes de les empreses de generació. És el que es diu efecte caníbal. Com més energia eòlica es produeix, més barata entra al mercat, fins i tot, a preu zero. Això, segons la patronal Asociación Empresarial Eólica (AEE), ha restat 500 milions d’euros d’ingressos al sector aquest any. Segons el president de l’AEE, Juan Diego Díaz, l’eòlica és ara per ara la producció elèctrica més barata i és “la columna vertebral del sistema elèctric del futur”. Per això demana una nova regulació de les renovables al pròxim govern espanyol. El sector ja té assumida la pèrdua de les primes, després que tant el Constitucional com el Suprem i la Comissió Europea hagin avalat la retallada a les renovables, però propugna una nova legislació que permeti la rendibilitat del sector.