LLUITA CONTRA EL FRAU

La llista de Montoro només espanta alguns famosos

Areces (El Corte Inglés) i Godia surten del registre de morosos

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va publicar l’anterior llistat de morosos al desembre. Ara hi torna, amb una llista d’efectivitat discutida.
D.s.u.
01/07/2016
3 min

MadridQuan el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar la creació d’una llista de grans morosos a Hisenda, la intenció era que l’escarni públic espantés els deutors i que s’afanyessin a pagar. La primera versió d’aquella llista va veure la llum fa mig any. Aleshores contenia 4.855 noms (la majoria d’empreses, però també 345 particulars) i deutes per valor de 15.600 milions d’euros. Mig any després, la nova llista de morosos que va publicar ahir l’Agència Tributària no només no ha aconseguit reduir l’import que deuen els grans morosos, sinó que aquest import ha augmentat lleugerament, fins als 15.700 milions. El nombre de grans morosos -que deuen més d’un milió d’euros- només s’ha reduït en un 1,8%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre les cares conegudes que es poden trobar a la llista hi ha molts repetidors. El pilot de MotoGP Dani Pedrosa (que encara deu 7,86 milions d’euros al fisc) i l’exbanquer que recentment ha sigut empresonat de nou Mario Conde (amb 9,96 milions) no han variat la quantitat que tenen pendent de pagament al fisc. Com en l’anterior ocasió, el llistat també conté altres cares conegudes, com la de l’expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz (1,36 milions).

Dels 4.786 deutors que conté la llista, només 333 són persones físiques, mentre que la resta són empreses. El nombre de persones físiques, en termes nets, s’ha reduït, perquè fa sis mesos n’hi havia dotze més. Tot i no tenir un efecte destacable en l’agregat de morosos, la publicació de la llista sí que va servir perquè alguns famosos de s’afanyessin a fer les paus amb Hisenda. Entre els noms que figuraven a la llista del 2015 i que ja no hi són, perquè ja han pagat els deutes, hi ha Javier, Carlota i Carlos Areces, accionistes díscols d’El Corte Inglés. També desapareix de la llista BCN Godia, companyia de l’empresària catalana Liliana Godia. Però també hi ha hagut noves incorporacions, entre les quals destaca l’exfutbolista del Barça Dani Alves, amb 1,3 milions de deute.

De nou la llista de Montoro continua copada per immobiliàries i constructores, i liderada per l’empresa en liquidació Reyal Urbis. La companyia, però, ha reduït en 10 milions el seu deute, que ara se situa en els 368 milions d’euros. Nozar, per la seva banda, deu encara més de 206 milions i Spanair manté el deute de 7,1 milions d’euros. De fet, moltes de les companyies que figuren al llistat estan en liquidació o concurs de creditors, fet que posa en dubte les possibilitats reals de cobrament d’aquestes quantitats.

També destaca la presència de clubs esportius, com el Bàsquet Girona (10,1 milions), el Joventut de Badalona (3,98 milions) i la Unió Esportiva Lleida (11,4 milions), altres personalitats com l’exjutge Lluís Pascual Estevill (5,4 milions) i grups com Intereconomía (vuit milions). El document identifica completament els deutors, amb el NIF i la denominació social completa i el seu deute amb el fisc. Hisenda s’ha compromès a despenjar-lo de la xarxa en un termini màxim de tres mesos i, en aquest temps, farà que no sigui indexable per als cercadors d’internet.

Baixa efectivitat

El sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha va carregar ahir contra la llista per la seva falta d’efectivitat. Segons ells, el document només conté el 30% del deute pendent de cobrament pel fisc, que ascendia el 2015 a més de 52.000 milions d’euros, un 5% del PIB espanyol. Afirmen que, si es mantenen les ràtios de pagament del ministeri d’Hisenda, dels 15.700 milions de la llista més de la meitat no serà abonada, i denuncien que, del primer llistat, només s’ha recuperat un 2% dels deutes. A més, assenyalen que la mora total ha augmentat des que es va publicar el primer document.

stats