CRÒNICA

La llibertat de fracassar al món de les criptomonedes

L'esdeveniment Metaverse Day reuneix milers de joves al Wizink Center de Madrid malgrat els avisos de la CNMV

MadridA Madrid ja no sorprenen els discursos que apel·len a la llibertat, després que Isabel Díaz Ayuso hagi fet fortuna en el món de la política. La majoria de joves que acudeixen al Metaverse Day, un esdeveniment sobre el món de les criptomonedes envoltat de polèmica que se celebra al Wizink Center, també volen fer fortuna i parlen de llibertat. “Ha arribat el moment que la gent custodiï la seva informació i els seus diners”, afirma convençut l’Íñigo, de 25 anys, i recorda que en la tecnologia blockchain no hi ha bancs supervisant la validesa de les transaccions. “No hi ha bancs centrals bloquejant”, apunta el Xavier, de 20 anys.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Finalment, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tampoc ha aconseguit bloquejar el Metaverse Day. Dimarts va advertir que l’empresa organitzadora, Mundo Crypto, i molts dels patrocinadors de l’acte són a la seva llista grisa. És a dir, que no estan autoritzats per prestar serveis de naturalesa financera, el que es coneix com a xiringuitos financers. “Esperem que en aquest esdeveniment els experts i famosos que ho presenten i hi intervenen s’informin i informin adequadament els assistents sobre els riscos d’invertir en criptoactius”, demanava el supervisor.

Cargando
No hay anuncios

L’avís va fer que Cristina Pedroche —del programa Zapeando, de la Sexta— i Jorge Fernández —de La ruleta de la fortuna, d’Antena 3— optessin per rebutjar ser-ne els presentadors. Els substituts han estat la coneguda periodista esportiva catalana Danae Boronat i un menys conegut Andrés Meneses. Coca-Cola, que també hi participava, va optar igualment per retirar-se. Divendres el Defensor del Poble va instar la CNMV i la Comunitat de Madrid —titular del recinte on tenia lloc l’esdeveniment— que s’asseguressin que els organitzadors tenien tots els permisos i actuessin en conseqüència. “Bona tarda als supervisors de la CNMV, si ens estan veient”, engegava l’economista Juan Ramón Rallo, un dels experts convidats. Compartia ponència amb Daniel Lacalle, guru econòmic del PP i del neoliberalisme i amb un historial al món inversor.

El conseller delegat de Mundo Crypto, Mani Thawani, va sortir al pas de la polèmica replicant que l’esdeveniment només busca “educar” la població per acabar amb la “dictadura centralitzada” de la banca i amb un sistema “tradicional obsolet”. El relat antiestablishment recorda certs “populismes” que no acaben d’agradar a una noia (prefereix no revelar el seu nom) que treballa al departament de màrqueting d’una empresa de criptomonedes. Ella va optar per no implicar-se en l’acte, vist l’enrenou. “I ha sigut un encert, crec”, confessa. Recela de la grandiloqüència del discurs que parla d’un “món nou” i de la “testosterona” que percep entre els assistents.

Cargando
No hay anuncios

El perfil dels presentadors anunciats pot fer pensar que es buscava un públic més adult per als cursos de formació que vol oferir —amb un preu que pot oscil·lar entre els 50 i els 5.000 euros—, atès que el món crypto ja ha fet forat entre els joves, tal com es va poder veure a Badalona l’abril passat amb l’esdeveniment que va organitzar IM Academy. Però predominen joves d’entre 18 i 30 anys que ja han tingut algun contacte amb les criptomonedes o que s’hi volen iniciar, combinat amb especuladors més experimentats que tenen llocs VIP. No són llotges com la del Bernabéu, però també es tracta de fer contactes, networking.

La coincidència entre els assistents és que tots hi veuen futur. “D’aquí a cinc anys espero no haver de treballar”, diu l’Adrián. El Jonathan, granadí de 27 anys, és mosso de magatzem i ha guanyat 40.000 euros invertint. Si pogués viure de l’especulació deixaria la feina. “Esclar”, admet. El Xavier, socorrista, voldria muntar empreses al sector i viure “d’ingressos passius”. En canvi, el Juan Miguel és nutricionista i vol treballar en el seu camp. Això sí, està molt interessat en les potencialitats del món crypto. “Amb la tecnologia blockchain podrem tenir més llibertat”, diu. En quin sentit? “Per exemple, no estic d’acord amb les sis lleis que es van aprovar dijous al Congrés [entre elles, la llei del només sí és sí, la llei de ciència, el decret sobre prevenció d’incendis i el decret energètic]. Amb blockchain es podria idear un sistema perquè els ciutadans amb el mòbil votessin cada llei. No estic d’acord en escollir cada quatre anys els governants”, reflexiona.

Cargando
No hay anuncios

S’establirà de manera generalitzada el món crypto? El que és segur és que a Mundo Crypto no li funciona el seu principal reclam: un metavers que els assistents havien de conèixer amb unes ulleres virtuals. La connexió wifi col·lapsa i el públic, amb una certa decepció, acaba veient un vídeo en 2D en una pantalla.