El mercat laboral es manté sòlid al febrer i dissipa els mals auguris
La desocupació a Catalunya disminueix en 356 persones respecte al gener
BarcelonaLes dades d'ocupació del febrer imprimeixen una tendència a l'estabilitat al mercat laboral. L'atur a Catalunya va disminuir en 356 persones respecte al gener, un escàs 0,1% en termes percentuals, fins a situar-se en 351.288 desocupats, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri de Treball espanyol. En termes anuals, el segon mes de l'any ha tancat amb 20.372 persones menys a les llistes dels serveis d'ocupació públics, una caiguda del 5,48%.
El mercat laboral català registra així un febrer pla per a l'ocupació, després d'un nou increment del nombre d'aturats al gener per l'habitual fi de molts contractes específics per a la campanya de Nadal. Aquests contractes van fer del desembre del 2022 el millor mes pel que fa a l'ocupació de la sèrie històrica des de l'agost del 2008. Veníem d'un lleuger repunt de l'atur al novembre, generalment caracteritzat per la destrucció de llocs de treball, que va ser com aquest febrer: un mes d'estancament.
Optimisme relatiu
"Dins de l'optimisme relatiu, l'evolució genèrica no és bona", assegura el secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, que fa una valoració positiva de les dades d'atur de febrer, però adverteix que dins una perspectiva més àmplia hi ha cert estancament. "Aquest ritme cada vegada més baix de reducció de l'atur es deu a un tema conjuntural, l'economia s'ha anat desaccelerant des de poc abans de l'estiu i això té un reflex al primer trimestre, on les previsions no són massa bones. Aquesta és la raó principal de l'evolució de l'atur des de l'estiu", afegeix. Tot i això, espera que l'inici de la campanya turística injecti activitat al mercat laboral, sobretot a partir de setmana santa, com passa cada any.
A Espanya l'atur va augmentar només en 2.618 persones al febrer, una xifra molt per sota de l'habitual aquest mes, que en els últims 15 anys ha registrat un increment mitjà de més de 35.200 persones. Així, el nombre total d'aturats a tot l'Estat va situar-se en 2.911.015, un 6,45% menys que fa un any, i el més baix en un mes de febrer des del 2008. Mentre Catalunya recull aquesta tendència a l'estabilització, la Comunitat de Madrid, amb 5.040 desocupats més, i el País Valencià, amb 1.632 menys, se situen als dos extrems.
Per a la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, aquesta pujada de l'atur al febrer no és gens preocupant perquè es tracta d'un mes "de transició cap al model d'estacionalitat positiva". En declaracions a la Cadena Ser, la ministra ha destacat que l'augment és molt menor que la mitjana d'aquest mes en altres anys i ha valorat que després d'una pandèmia, una caiguda del PIB d'11 punts i una guerra, la taxa d'atur estigui en el 12,9%.
Catalunya lidera la creació de llocs de treball
L'afiliació mitjana al febrer a Catalunya va ser, segons les xifres del ministeri d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social de 3,6 milions de persones, cosa que suposa un augment de 25.603 afiliats respecte al gener, l'equivalent a un increment del 0,72%, i de 99.985 respecte al mateix mes de l'any anterior, un 2,85% més. "Catalunya lidera la creació d'ocupació en xifres absolutes, disminueix l'atur i augmenta de manera significativa l'afiliació. La valoració que en fem és positiva", ha valorat en roda de premsa el secretari de Treball, Enric Vinaixa.
Al conjunt d'Espanya, on totes les comunitats presenten increments, l'afiliació mitjana al segon mes de l'any va ser de 20,17 milions de treballadors, la xifra més alta de la sèrie històrica per a un mes de febrer. Són 88.918 més que al gener i 475.870 més respecte a fa un any, unes xifres que per a la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, fan d'aquest febrer un mes bo per a l'afiliació. "Estem experimentant una estabilitat de creixement en el nostre mercat laboral que ens permet ser optimistes", ha dit.
Aquest lideratge de Catalunya en la creació de llocs de treball, segons Hermosilla, va en línia amb el millor comportament de l'economia catalana davant de la del conjunt d'Espanya dins l'actual marc de desacceleració: presenta una millor xifra d'assalariats, d'inflació i d'atur. Un altre indicador són les exportacions catalanes, que estan donant aquest dinamisme a Catalunya, en conjunció amb les d'Espanya, que són millors que a la resta d'Europa.
Menys aturats en tots els sectors
Com és habitual, els serveis lideren en valors absoluts aquesta lleugera caiguda de l'atur a Catalunya, amb 1.035 desocupats menys, i la indústria també ha vist reduït en 377 persones el nombre d'aturats. En canvi, els parats sense feina anterior han crescut en 1.086 persones. A tot Espanya, els desocupats a la indústria i la construcció han disminuït a parts iguals, però també per darrere dels serveis, que han registrat una davallada de 3.868 persones. El sector primari és en el que més ha baixat l'atur a Catalunya en termes anuals, amb un 28,6% menys.
Tot i aquest estancament de l'atur i l'augment de l'afiliació, les dades de contractació a Catalunya recullen una disminució de 1.342 contractes respecte al gener i de 32.793 en comparació amb el febrer de fa un any, amb un total 184.524, dels quals 81.938 són indefinits i 102.586 temporals. Tot i això, en la comparativa anual, els contractes indefinits registren un augment del 31,3% respecte al mateix mes de l'any anterior, mentre que els temporals es redueixen en una proporció similar (-33,7%).
En aquest sentit, els sindicats han valorat positivament l'estabilitat del mercat laboral i especialment l'augment mes a mes dels contractes indefinits, que al febrer han representat el 46% dels contractes subscrits. "Es multiplica per cinc la inèrcia històrica que deia que en els mesos de febrer entre el 9% i l'11% dels contractes que es firmaven eren indefinits", ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una atenció als mitjans a Sevilla. Tot i això, el líder sindical ha advertit que amb prop de tres milions d'aturats a Espanya no es pot llançar "un missatge triomfalista", mentre que UGT ha incidit en el "comportament preocupant" de l'atur de llarga durada.