El límit de preu al gas rebaixarà un 30% la tarifa regulada de la llum
El govern espanyol vol que les noves condicions estiguin en vigor el proper dimecres 4 de maig
MADRIDSi tot surt segons les previsions del govern espanyol, a partir del dimecres 4 de maig els consumidors que tenen contractada una tarifa regulada de la llum, també coneguda com a PVPC (preu voluntari al petit consumidor), veuran una rebaixa en el seu rebut del voltant d'un 30%. Així ho ha anticipat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dimecres. El govern espanyol té intenció de portar al consell de ministres de la setmana que ve l'excepció ibèrica: la mesura que limitarà durant 12 mesos el preu del gas al voltant dels 50 euros i que ahir dimarts va rebre el vistiplau polític de Brussel·les, amb qui s'estan ultimant els detalls tècnics. L'objectiu és que entri en vigor l'endemà i, per tant, comenci a funcionar aquest mateix mes, ha reiterat Ribera.
Malgrat que des del sector energètic es mantenen prudents –"cal llegir la lletra petita per entendre la mesura i poder fer càlculs correctament", apunten fonts del sector a l'ARA–, l'acord del govern espanyol i portuguès amb Brussel·les permet començar a desgranar com afectarà el topall als consumidors de PVPC (també els que tenen el bo elèctric). Aquests tipus de clients, malgrat ser només el 40% del total, són els que més han patit l'increment del preu de la llum perquè la tarifa regulada està lligada al mercat majorista, on impactarà el límit del gas als cicles combinats amb l'objectiu que el preu real d'aquesta energia no esquitxi les tecnologies més econòmiques, com les renovables.
Inicialment (i de forma ambiciosa), Espanya i Portugal van plantejar un límit sobre el gas de 30 euros el MWh, cosa que s'hauria traduït en un preu de l'electricitat al voltant dels 100 euros/MWh, tal com explicava aquest diari. Finalment, la Comissió ha optat per un topall de 40 euros, que evolucionarà fins a un límit mitjà de 50 euros. Des del ministeri de Transició Ecològica assumeixen que aquest no era "el resultat òptim", però creuen que queda compensat pel vistiplau de mantenir-ho durant 12 mesos. El fet és que això permetrà controlar el preu d'aquesta tecnologia –la més cara– fins a l'hivern de l'any que ve, l'època de l'any en què més es dispara el preu de la llum, sobretot per l'ús de la calefacció. Així, el pacte amb Brussel·les deixaria el preu de la llum en uns 150 euros/MWh, com a màxim, al mercat majorista. Una diferència important si es té en compte que es deixarien enrere els més de 200 euros de mitjana que el mercat majorista està registrant aquests darrers mesos. Segons Ribera, això també tindria un impacte directe sobre la inflació.
Què passa amb França? Finalment, la proposta ibèrica de fixar un preu normal per al país veí i rebaixar només el d'Espanya i Portugal ha caigut. Aquest sempre ha estat un element de preocupació per a la Comissió per si podia distorsionar el lliure mercat europeu. França també se'n beneficiarà, però a canvi s'ha entomat el compromís d'incrementar les interconnexions amb aquest país. De fet, aquest és un dels elements que han permès a Espanya i Portugal arribar fins a l'excepció ibèrica. Els objectius fixats per la Comissió estimaven unes interconnexions elèctriques als estats membres d'un 10%. Però els cables que connecten Espanya amb França tenen una capacitat del 6%.
Qui ho costejarà?
Un dels serrells tècnics que encara queden per resoldre és el de la compensació a les centrals combinades pel preu al qual continuaran pagant el gas. Aquí entren en joc els clients amb una tarifa lliure o no regulada (el 60% del total). Per a aquests consumidors, les comercialitzadores marquen un preu que no està estrictament lligat al mercat majorista i el poden modificar, és a dir, rebaixar, però també apujar. Ara bé, com que aquestes empreses també podran accedir a aquesta energia més econòmica, la lògica és que apostin també per preus raonables i, per tant, malgrat el recàrrec, la factura final seguiria sent baixa.
"Si baixa el preu del pool i la teva comercialitzadora no et toca la tarifa, potser et planteges canviar-te de companyia", argumenten fonts del ministeri de Transició Ecològica, sostenint que el que seria raonable és que no els apugessin els preus. Amb tot, les elèctriques sempre s'han mostrat més partidàries que aquesta compensació recaigués sobre l'Estat o, fins i tot, sobre la part fixa del rebut de la llum de tots els consumidors.
Un camí de pedres
Malgrat la crisi energètica actual, fruit dels preus sense precedents de la llum i dels carburants, la negociació amb Brussel·les no ha estat un camí de roses. No només perquè la Comissió sempre ha mirat de reüll qualsevol modificació del mercat elèctric europeu, sinó també perquè als principals operadors elèctrics –que fins i tot han pressionat a Brussel·les per tombar l'acord– no els agradava la idea d'un topall al gas. De fet, el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, un dels primers a criticar públicament la mesura, ha insistit aquest dimecres que "la solució hauria de ser conjunta per a tots els territoris europeus, perquè Espanya no és una illa energètica", a diferència del que sosté l'executiu. Galán, però, ha dit que la mesura tampoc afecta als comptes de l'empresa.
Per contra, qui sí que ha aplaudit l'anunci són consumidors i empreses. L'organització empresarial Cecot considera que l'acord és "una bona notícia" i que era "la mesura més factible a curt termini" per minvar els preus de l'electricitat. "Ara, cal continuar impulsant les mesures de reestructuració del mercat energètic a Espanya", ha dit Josep Casas, director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la patronal. L'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) considera que l'acord és un "pegat" i aposta per una reforma "real" del rebut de la llum, amb un sistema de fixació dels preus "transparent" i que no depengui tant del gas o del petroli.
Paquet energètic (com a mínim) fins al juny
Amb tot, "l'excepció ibèrica" s'afegirà a una bateria de mesures ja en vigor que el govern espanyol va aprovar fa un mes per pal·liar l'increment de la inflació i, en particular, dels preus energètics. El govern espera obtenir uns 1.800 milions d'euros per abaratir la factura de la llum gràcies a l'actualització extraordinària del Recore. També ha reforçat la retallada dels guanys extraordinaris o beneficis caiguts del cel de les elèctriques i posat en marxa una bonificació dels carburants, entre altres mesures que, com a mínim, estaran vigents fins al 30 de juny.