Un informe de l'Iese assegura que l'impacte de la política catalana en el creixement econòmic serà mínim

Alerta de possibles crisis econòmiques profundes la pròxima dècada

TREBALLADORS A L'ATUR, FAMÍLIES EN CRISI
 Tot i que durant els últims dos mesos l'atur s'ha reduït per la contractació temporal de l'estiu, les cues de gent davant les oficines de Treball són una imatge cada cop més freqüent. El govern espanyol va anunciar ahir que els aturats sense prestació d'atur rebran, a partir d'ara, 450 euros si tenen almenys dos familiars al seu càrrec.
Ara
20/12/2017
2 min

BarcelonaLes previsions de creixement de l'economia espanyola per a l'any 2018 són del 3,2% "i l'impacte de la crisi catalana serà mínim", segons el professor de l'Iese Miguel Ángel Ariño, que ha elaborat un informe sobre l'evolució del teixit empresarial a l'Estat durant la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe analitza l'evolució de les empreses espanyoles durant el període 2006-2014 i fa també algunes prediccions de futur. Aixi, segons ha dit el professor Ariño, la possibilitat de patir una crisi econòmica important els pròxims 6 mesos "és petita". Però alerta sobre el futur: "El risc en els pròxims 10 anys és molt gran i les crisis seran molt més profundes". Segons aquest acadèmic, "la globalització i les noves tecnologies converteixen el món en un polvorí".

De l'anàlisi de la crisi dels últims anys, l'informe destaca el guany de productivitat de les empreses, però l'atribueix bàsicament a la destrucció d'ocupació. Segons l'informe, la productivitat mitjana per ocupat a Espanya va augmentar un 14% entre el 2006 i el 2014, però no perquè les empreses augmentessin les vendes sinó perquè la destrucció d'ocupació, que va ser del 21%, va superar la disminució de la facturació de les empreses, que va caure un 10%.

Per sectors, l'agricultura va guanyar un 30% de productivitat i la indústria un 35%, mentre que els serveis només en van guanyar un 7%. El sector que més es va veure afectat per la crisi va ser el de la construcció, que, a diferència dels altres, no va guanyar productivitat sinó que en va perdre un 5%. En aquest cas, es van perdre un 42% de les empreses i un 64% dels llocs de treball (900.000), i la facturació mitjana va caure un 40%.

Creix la productivitat a Catalunya

Durant la crisi, la productivitat per empleat va augmentar a totes les comunitats, per la destrucció d'ocupació, però a Catalunya va ser on més va millorar, un 14%, seguida de Madrid, amb un 12%.

Però entre les dues comunitats hi ha diferències, ja que durant la crisi a Madrid la disminució del nombre d'empreses va ser molt baixa (només un 1%) i la destrucció d'ocupació va ser inferior a la mitjana, del 10%. En canvi, a Catalunya la destrucció d'empreses va superar la mitjana nacional -va arribar al 18%- i la destrucció d'ocupació va ser destacada, del 24%.

L'informe l'ha fet el professor Ariño amb les dades del sistema d'anàlisi de balanços ibèrics (SABI) que elabora la consultora Informa D&B.

stats