ENERGIA
Economia28/05/2015

Líders d’Europa (en cost energètic)

Espanya és el tercer estat de la UE amb el gas més car i el quart amb la llum més cara

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLes llars espanyoles són de les que pateixen els rebuts energètics més alts de tota la Unió Europea, segons dades dels preus per als consumidors domèstics de gas i electricitat de la Unió Europea publicades ahir per l’Eurostat, l’oficina comunitària d’estadística. Les dades mostren a més que tot i la crisi el preu de l’electricitat ha pujat un 30% de mitjana a la UE entre el 2008 i el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l’Eurostat, el rebut de la llum a la UE va pujar de mitjana un 2,9% en el segon semestre del 2014 en relació amb el mateix semestre de l’any anterior. En el cas d’Espanya la pujada va ser del 4,1%, i es va situar entre els estats amb pujades més fortes. Els únics que van apujar més el rebut de la llum van ser França (10,2%), Luxemburg (5,6%), Irlanda (5,4%), Grècia (5,2%) i Portugal (4,7%).

Cargando
No hay anuncios

Però a més de ser un dels estats on més va pujar la llum, Espanya també és el quart país on el preu de la llum és més car. El preu mitjà a Europa durant el període analitzat va ser de 20,8 euros els 100 kilowatts hora (kWh). Dinamarca va ser l’estat on era més cara (30 euros) i Bulgària on era més barat (9 euros). Espanya ocupa la quarta plaça, amb un preu per a les llars de 23,7 euros els 100 kWh, només precedida, a més de Dinamarca, per Alemanya (29,7 euros) i Irlanda (25,4 euros).

L’impacte de la fiscalitat

Cargando
No hay anuncios

El podi dels preus elèctrics més alts canviaria força si del rebut de la llum s’hi resten els impostos. En aquest cas, els tres primers llocs els ocuparien Irlanda, el Regne Unit i Xipre, és a dir, tres illes. En canvi, Espanya seguiria en la quarta posició.

Els impostos tenen molta incidència en els preus de la llum i, per afegir-hi més complicacions, els estats europeus estan molt lluny de tenir una fiscalitat harmonitzada. De mitjana els impostos suposen un 32% del rebut de la llum a la UE, i un 36% als estats de l’eurozona. En el cas d’Espanya la part d’impostos està per sota d’aquestes mitjanes i equival a un 22%.

Cargando
No hay anuncios

El rècord de fiscalitat en la factura elèctrica se l’endú Dinamarca, amb un 57%, seguida d’Alemanya amb un 52%. Són també els dos estats amb els preus més alts. Per davant d’Espanya hi ha estats amb més part d’impostos al rebut, com Portugal (42%), Itàlia (37%), Suècia (36%), Àustria (35%), Letònia (34%), Lituània (33%), Finlàndia (32%) i Grècia (32%).

Els estats europeus amb menys impostos al rebut de la llum són Malta i el Regne Unit, amb el 5%. A més, són estats que se situen a la part baixa de preus (12,5 euros els 100 kWh en el cas de Malta i 20,1 euros en el cas del Regne Unit). A més, Malta és l’estat de la UE on més va baixar el preu de l’electricitat per a les llars en el segon semestre del 2014, un 26,2% respecte al mateix semestre de l’any anterior.

Cargando
No hay anuncios

Mercat del gas

Pel que fa als preus del gas per a les llars, de mitjana van pujar encara més que els de la llum: ho van fer un 35% entre el 2008 i el 2014 de mitjana a la UE. L’increment del segon semestre del 2014 respecte a un any enrere va ser del 2% de mitjana, i el preu mitjà es va situar en 7,2 euros els 100 kWh. El ventall de preus entre els estats de la UE es va situar entre els 3 euros per 100 kWh de Romania i els 11 euros de Suècia.

Cargando
No hay anuncios

La situació d’Espanya en el rànquing de preus no varia gaire. En el cas del gas és el tercer més car de la UE, amb un preu de 9,6 euros per 100 kWh, per sota dels 11,4 euros de Suècia i els 10,4 de Portugal. Però, a més, Espanya és el segon estat on més va pujar el preu el segon semestre de l’any passat, segons les dades de l’Eurostat. El primer estat en increment de preu va ser Portugal, amb un 11,4%, seguit d’Espanya amb el 7,5% i França amb el 4,5%. Per contra, on més van baixar els preus va ser en països de l’est d’Europa: Lituània (-18,6%), Hongria (-13%) i Eslovènia (-10,7%).

Preus industrials

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als preus energètics per a la indústria, en el cas de l’electricitat van pujar l’1,61% de mitjana a la UE el segon semestre del 2014 respecte al mateix període del 2013, segons els registres de l’oficina europea d’estadística, mentre que els del gas van baixar el 7,73%. El preu mitjà del kWh elèctric a la UE es va situar en 0,120 euros, mentre que el del gas va quedar en 0,037 euros.

Pel que fa a l’estat espanyol, el preu del rebut de la llum industrial va baixar el 2,91%, fins als 0,117 euros el kWh, mentre que en el cas del gas era de 0,037 euros i va baixar el 0,80%. En el cas del gas, Espanya ocupa el 19è lloc, amb un preu calcat a la mitjana de la UE. I en l’electricitat l’Estat ocupa la 13a posició, una mica per sota del preu mitjà de la Unió Europea.