De licors a ferralla, el 'top ten' de morosos a Catalunya
El 20% de tots els impagats són empreses catalanes
Madrid / BarcelonaDes d’un desconegut fabricant de licors italià establert a Figueres fins a dues empreses dedicades al negoci de la ferralla. Aquestes són algunes de les empreses més moroses de Catalunya segons la llista de morosos feta pública per l’Agència Tributària fa dues setmanes. Catalunya és la segona comunitat després de Madrid amb més empreses o persones moroses i també amb més volum de deute amb Hisenda. Concretament, el 20% de les empreses i persones que apareixen a la llista són catalanes i, pel que fa als diners, deuen el 19% del total. De les 925 catalanes que figuren a la llista, només les deu primeres acumulen 469 milions impagats a Hisenda. En total, la factura catalana amb l’Agència Tributària el 2016 va ser de prop de 3.000 milions.
En el cas català, doncs, les proporcions no sorprenen tenint en compte que es corresponen exactament amb el pes que té l’economia catalana dins de la del conjunt de l’Estat. El sector empresarial català és el segon més actiu després del de Madrid i el mateix passa amb el nombre de morosos amb Hisenda.
El rànquing català de morosos
Si ens fixem en les deu empreses més endeutades registrades a Catalunya, la primera de totes és també una de les més moroses de l’Estat. S’anomena Vittone 1842 i és una empresa italiana dedicada a la destil·lació de licors que està ubicada Figueres i constituïda des de fa vuit anys segons figura al registre mercantil. Aquesta empresa deu 134,4 milions d’euros a l’Agència Tributària i és la quarta amb la factura més elevada de l’Estat, després de la promotora Reyal Urbis, d’Oceanus Maritime Limited, una empresa ubicada a l’illa de Man, i de la immobiliària Nozar SA.
En segon lloc hi ha Petro Nova Oil SA, amb un deute de 82,7 milions, que la situa a més a la desena posició de les més endeutades de tot Espanya. En aquest cas, es tracta d’una companyia registrada a Barcelona i que, segons el registre mercantil, es dedica tant a activitats de promoció immobiliària com al comerç de combustibles.
La tercera ja es distancia més de la xifra de les dues anteriors. Es tracta de Proservice TGNA SL, una societat registrada a Torredembarra (Tarragona) dedicada a la compravenda de vehicles de motor i constituïda ara fa 14 anys. Aquesta empresa deu 46,4 milions d’euros a Hisenda. La següent a la llista és Fbex Promo Inmobiliaria SL, una promotora de Barcelona ja en dissolució que acumula deutes amb Hisenda per valor de més de 37 milions d’euros. Aquesta xifra és similar a la que deu Core Investments SA, una altra immobiliària en dissolució a Barcelona que ha de pagar 33 milions a Hisenda.
L’altra meitat de la llista té deutes inferiors als 30 milions i superiors als 20. La formen les empreses Terminus Metal SL (28,7 milions) de Barcelona i dedicada al negoci de la compravenda de ferralla; Coperfil Obras i Servicios SA ( 28,4 milions), de Vallgorguina i dedicada a la fabricació d’estructures metàl·liques; Garcia Munte Petroleos SL (28,2 milions), dedicada al comerç de combustibles i de Barcelona; Predios del Sureste SL (27,5 milions) immobiliària i de Barcelona; i per acabar, Ferralles de Catalunya SL, amb un deute de 22,1 milions d’euros i registrada a Barberà del Vallès.
A més d’aquestes deu empreses, a la llista catalana de morosos hi ha companyies més conegudes com ara Akasvayu, que deu 16,4 milions d’euros, o Abantia que deu 15 milions.