El suport del PNB a la moció de censura porta a pèrdues la borsa espanyola
El selectiu espanyol perd la cota dels 9.500 punts i la prima de risc es torna a enfilar
BarcelonaL'Íbex-35, que tot aquest dijous s'havia mantingut pla o amb lleugers guanys, ha entrat en números vermells a partir de les 15 hores, quan ha començat a prendre cos la possibilitat que el PNB donés suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy, i ha tancat la sessió amb pèrdues d'un 1,05%.
A les 17 hores el selectiu espanyol perdia més d'un 1,1% i havia deixat enrere la cota del 9.500 punts. En els últims instants de la sessió ha recuperat una mica el pols i ha tancat amb una caiguda d'un 1,05%, però sense aconseguir recuperar els 9.500 punts, i s'ha quedat en els 9.465,50 punts.
A més, la prima de risc espanyola, que s'havia relaxat durant la sessió des dels 120 punts de l'obertura fins a baixar al voltant dels 108 punts durant gran part del dia, ha tornat a repuntar i se situava per sobre dels 118 punts poc després de les cinc de la tarda, tot i que a última hora s'ha moderat una mica, fins als 113 punts.
En la sessió d'aquest dijous, marcada per la política però també per la possible guerra comercial dels Estats Units amb la Unió Europea, el valor més castigat ha sigut el Banc Sabadell, que ha perdut un 3,40%, seguit per Dia, que ha perdut un 2,71%, i CaixaBank, que s'ha deixat un 2,55%.
Els millors valors de la sessió han sigut Acerinox, que ha guanyat un 1,01%, Colonial, que s'ha anotat una pujada del 0,66%, i Amadeus, que ha guanyat un 0,65%.
La jornada ha començat de nou plena de dubtes als mercats i números verds molt tímids a les borses. L'Íbex-35, el selectiu que agrupa les empreses més importants a Espanya, ha arrancat la sessió aguantant la respiració pel desenvolupament de la moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy.
D'aquesta manera, el selectiu espanyol ha obert la sessió amb una lleugera pujada, del 0,17%, cosa que l'ha situat en els 9.582 punts només començar. Poc després, però, l'Íbex ha tornat a entrar en els números vermells per quedar-se pla després, oscil·lant entre el 0% i el 0,6% en positiu durant pràcticament tot el matí, amb moviments plans i sense cap daltabaix important fins a la caiguda a partir de les tres de la tarda.
Itàlia, el problema de fons
Els inversors, a més, també estan pendents de la situació política a Itàlia, que continua a l'espera de la formació d'un nou govern. La incertesa per aquesta qüestió afecta directament el mercat del deute, ja que molts dels inversors han optat els últims dies per fugir dels bons italians (per por a un augment del risc d'insolvència futura d'Itàlia) i anar cap a altres valors que consideren més segurs, com els bons alemanys.
La possible solució política a Itàlia sense haver d'anar a noves eleccions ha donat un respir a la borsa i l'índex FTSE MUB de Milà ha tancat amb uns guanys del 2,09%. Però la possible guerra comercial amb els Estats Units ha passat factura a la resta de mercats i el DAX alemany ha perdut un 1,4%.