L'Íbex-35 pateix la pitjor caiguda de la seva història pel Brexit
Les principals borses europees també estaven en vermell
BarcelonaLes borses europees han rebut amb fortes caigudes el resultat del referèndum sobre la sortida de la Unió Europea al Regne Unit. Però el selectiu espanyol, l'Íbex-35, ha liderat els descensos després de protagonitzar la caiguda més gran de la seva història, per sobre fins i tot de quan es va produir la fallida de Lehman Brothers.
A l'obertura, l'Íbex-35 ja presentava forts descensos, que s'han anat consolidant durant la jornada, per tancar a 7.787,70 punts, fet que significa un descens del 12,35%, el més gran de la història del selectiu espanyol. El precedent, el 10 d'octubre del 2008, després del col·lapse de Lehman Brothers, va ser del 9,4%.
Els valors més castigats han estat els de les empreses amb interessos al Regne Unit. Tots els valors han tancat en vermell. El valor més castigat ha estat IAG, la companyia hòlding d'aerolínies propietària de British Airways, Ibèria, Aer Lingus i Vueling, que s'ha deixat més de la quarta part del seu valor al parquet, amb un descens del 26,64%.
També la banca ha patit importants descensos. El més important, el de Bankia, amb una caiguda del 22,04%, seguit del Santander i el Sabadell, ambdós amb filials al Regne Unit, que han perdut el 19,48 i el 19,16%, respectivament. Altres valors castigats han estat CaixaBank (-18,13%) i el Popular (-15,29%).
Les energètiques amb forta presència de negoci al Regne Unit també han patit descensos, com Repsol (-10,60%) o Iberdrola (-9,93%), així com Telefónica, propietària de l'operadora britànica O2, que ha perdut el 15,71%.
La tendència a la caiguda s'ha instal·lat a tots els mercats europeus, si bé amb caigudes inferiors a l'Íbex-35. El CAC 40 de París ha acabat perdent el 8,04%, el FTSE de Londres s'ha deixat un 2,78%, el DAX 30 de Frankfurt ha perdut un 6,82% i l'Euro Stoxx 50 ha perdut el 8,62%.
També Wall Street ha obert la sessió amb una clara tendència a la baixa i el Dow Jones perdia un 2,28%.
A més, la prima de risc, que marca la diferència entre el deute espanyol i l'alemany, també s'havia disparat fins als 190 punts a l'inici de la sessió, tot i que després ha moderat una mica l'ascens i s'ha situat al voltant dels 167 punts, amb un augment del 21% –quasi 30 punts.
D'altra banda, l'or ha experimentat una forta pujada aquest divendres per la volatilitat dels mercats i ha augmentat més d'un 4% el preu de l'unça al mercat de Londres, fins als 1.315,50 dòlars