L'FMI alerta que una tensió prolongada a Catalunya pot frenar la inversió
L'organisme destaca la forta recuperació de l'economia espanyola
BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha advertit aquest divendres que una "prolongada incertesa" a Catalunya "podria pesar sobre la confiança i les decisions d'inversió" a Espanya, malgrat les "fortes perspectives" positives per a l'economia espanyola.
"Ja que les nostres perspectives per a l'economia espanyola són fortes, unes tensions prolongades i la incertesa en relació amb Catalunya podrien pesar sobre la confiança i les decisions d'inversió", ha dit Andrea Schaechter, cap de la missió de la institució financera per a Espanya, en presentar l'informe anual sobre l'economia espanyola, segons informa Efe.
L'FMI donarà a conèixer dimarts les seves noves previsions de creixement per a Espanya, que al juliol va situar en el 3,1% per al 2017 i en el 2,4% per al 2018, en el marc de l'assemblea anual de l'organisme que es celebrarà a Washington.
Schaechter, en conferència telefònica amb els periodistes, ha remarcat la "reeixida" recuperació de l'economia d'Espanya després de la recessió aguda i ha subratllat que el producte interior brut (PIB) ha tornat "la primera meitat del 2017 als nivells previs a l'esclat de la crisi".
Com a causes d'aquest repunt sostingut, amb una taxa de creixement anual de més del 3% en els últims tres anys (incloent-hi el 2017), el Fons ha apuntat "les reformes estructurals adoptades, la moderació salarial i la reducció de costos resultant per augmentar la competitivitat, unes condicions monetàries i externes favorables i la relaxació fiscal recent".
Tot i això, ha remarcat que persisteixen importants problemes com "l'alt" nivell de deute, pròxim al 100% del PIB i "l'elevat atur estructural", així com "l'envelliment de la població, que contribueix a les pressions fiscals".
"L'atur ha caigut al seu nivell més baix en 7 anys, però, amb una taxa del 17,2%, encara està entre els més alts d'Europa, amb components de joventut i atur de llarga durada significatius", apunta l'informe.