L'Eurogrup tria l'holandès Dijsselbloem com a president sense el suport d'Espanya
De Guindos s'absté de la votació perquè creu que l'Estat està "infrarrepresentat en les institucions comunitàries". El nou 'Mr. Euro' té el suport d'Alemanya i de França
Brussel·lesEls ministres de Finances de l'Eurozona han aprovat aquest dimarts l'elecció del seu col·lega holandès Jeroen Dijsselbloem com a nou president de l'Eurogrup, amb l'única abstenció d'Espanya, que ha volgut reivindicar així la falta de representació del país en les altes instàncies econòmiques de la Unió Europea (UE).
"Espanya no ha donat suport a Dijsselbloem com a president de l'Eurogrup", ha assenyalat el president sortint, Jean-Claude Juncker, durant la conferència de premsa al final de la reunió.
"El ministre espanyol no ha fet ús del seu vot ni ha volgut explicar-ne les raons", ha dit Dijsselbloem en declaracions a la premsa. "Un cop he estat nomenat president, De Guindos m'ha felicitat i m'ha allargat la mà per treballar junts de manera positiva i professional", ha continuat Dijsselbloem, que ha afegit que ha "agraït molt" el gest del ministre espanyol.
El mateix De Guindos ha explicat que la seva abstenció és deguda al fet que Espanya "està infrarrepresentada en les institucions comunitàries". Per això, "el que ha fet Espanya, com va passar amb el conseller del Banc Central Europeu, ha estat no votar, no donar suport al nomenament del president de l'Eurogrup", ha afegit.
No obstant, el ministre d'Economia espanyol ha dit que Dijsselbloem li sembla "una persona correcta" i ha postil·lat: "Un cop elegit, Espanya, com no podia ser d'altra manera, cooperarà de manera pròxima i absoluta perquè som en el mateix vaixell".
Amb el suport d'Alemanya i de França
El nou 'Mr Euro', de 46 anys i nomenat ministre de Finances holandès fa solament tres mesos, ha tingut des del principi la llum verda d'Alemanya, ja que pertany a un dels països complidors amb els objectius de dèficit i deute de Brussel·les.
Al final, també va aconseguir convèncer França i el seu ministre de Finances, Pierre Moscovici, que inicialment va expressar les seves reticències a causa de la seva falta d'experiència en finances i li va demanar que presentés de forma exhaustiva el seu programa de treball per als pròxims dos anys i mig, el període del seu mandat.
"Espero que Dijsselbloem sàpiga recollir l'herència de Juncker. Treballarem tots junts perquè sigui possible", ha afirmat Moscovici a l'inici de la reunió.