L'Estat s'endeutarà més per pagar les pensions quan s'esgoti la guardiola

El govern espanyol defensa que el sistema de pensions està garantit amb creixement econòmic i es nega a apujar-les més del 0,25% el 2017

Les projeccions de l’INE indiquen que el 2031 hi haurà un 35% més de majors de 64 anys.
Júlia Manresa
20/12/2016
3 min

MadridL'única alternativa que proposa el govern de Mariano Rajoy davant l'imminent esgotament de la guardiola de les pensions és més deute. "Si s'acabés el fons de reserva s'emetria més deute públic per pagar les pensions", ha afirmat el secretari d'estat de Pressupostos i Despeses, Alberto Nadal, en la seva compareixença davant la comissió del Congrés del Pacte de Toledo, que té l'objectiu de presentar al Congrés una proposta definitiva per reformar del sistema de pensions a principis del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per al secretari d'estat de Pressupostos, doncs, que l'Estat emeti més deute públic quan s'acabi el fons de reserva de les pensions és un pas lògic perquè fins ara quan hi ha hagut cicles econòmics expansius el superàvit de la Seguretat Social ha finançat els pressupostos de l'Estat. "Quan hi ha una recessió li toca a l'Estat retornar l'esforç", ha aclarit. Nadal ha negat que això afecti els comptes de l'Estat, perquè "el fons de reserva és deute públic acumulat del passat que la Seguretat Social va comprar quan tenia superàvit. Aleshores en comprava i ara en ven, però l'efecte és el mateix". Tot i això, la Seguretat Social ha d'afrontar aquest any un deute històric de prop de 18.000 milions d'euros i es preveu que el proper sigui similar.Sagnia a la guardiola de les pensions

La reforma laboral, condició per a la sostenibilitat de la Seguretat Social

Nadal ha insistit durant la seva compareixença que el sistema de pensions i de Seguretat Social espanyol és sostenible sempre que hi hagi creixement econòmic i per això ha explicat que el principal element que garanteix la sostenibilitat del pagament de les pensions a Espanya és la creació d'ocupació. En aquest sentit Nadal ha defensat que "el sistema de pensions és molt depenent del cicle econòmic" i que els seus ingressos "depenen de l'ocupació de manera fonamental". Per a aquest representant del ministeri d'Hisenda, l'única garantia és aconseguir que la Seguretat Social sigui sostenible a través de les cotitzacions, unes cotitzacions que van a la baixa a causa de la precarietat dels nous contractes signats i de l'envelliment de la població.

"Sense la reforma laboral això és impensable", ha explicat Nadal, que ha defensat que sense el manteniment de la reforma laboral impulsada pel Partit Popular no es crearia ocupació a un ritme de mig milió d'ocupats a l'any, cosa que suposa la creació de 6 llocs de treball per cada pensió. En aquest sentit Nadal ha afirmat que "no s'ha de pensar tant en si el sistema és sostenible o no, sinó en com fer que la Seguretat Social sigui menys vulnerable al cicle econòmic" i, per a Nadal, l'única manera de fer-ho és amb "més ocupació, i això té a veure amb la reforma laboral".

Què s'ha de pagar amb impostos?

Aquest portaveu del ministeri d'Hisenda, però, sí que ha reconegut que part de les pensions s'haurà de finançar via impostos però no ha detallat com. Durant la compareixença Nadal ha explicat que "quan sigui necessari el sistema tributari sempre ajudarà el sistema de pensions, com no podria ser d'una altra manera".

Però Nadal ha esquivat respondre sobre el futur de les pensions de viudetat i orfenesa, els dos tipus de retribució que el govern té la intenció de finançar a través dels pressupostos i ha deixat el debat en mans del Pacte de Toledo. El secretari d'estat del ministeri de Montoro ha aclarit després que Hisenda descarta absolutament crear un impost específic per pagar les pensions i ha obert la porta a retocar altres figures impositives amb menys impacte que les més fonamentals com l'IVA o l'IRPF.

La revalorització de la pensió

En un aspecte sí que ha estat contundent el portaveu d'Hisenda, i és en la negativa a revaloritzar les pensions en funció dels preus tal com reclamen agents socials, PSOE i Podem. Precisament aquest matí la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, s'ha reunit amb els portaveus sindicals i de les patronals i ha confirmat que l'any que ve les pensions augmentaran un 0,25%, el mínim legal previst per la llei. Un mínim que, segons sindicats i oposició, comportarà la pèrdua de poder adquisitiu perquè la inflació prevista per als propers exercicis serà positiva.

Durant la compareixença Nadal ha defensat aquesta normativa i ha proposat que de cara al futur el creixement de les pensions es calculi no només en funció dels preus sinó també del creixement de la productivitat i els factors demogràfics del país.

stats