LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia08/05/2014

L’Estat reclama més d’11.000 milions en nous ajustos a les autonomies fins al 2016

Al mateix temps, el govern espanyol vol reduir els impostos en 5.300 milions els dos anys vinents

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaL’Estat ven optimisme a Brussel·les en relació a l’evolució econòmica per als pròxims anys i fins i tot vol tancar el 2014 amb un dèficit inferior en tres dècimes al límit imposat per Europa. Mentrestant, però, pretén que les autonomies mantinguin les polítiques d’ajustos. Així, l’actualització del programa d’estabilitat que el govern espanyol va enviar a la Comissió Europea fa una setmana preveu nous ajustos de les comunitats per valor d’11.119 milions fins al 2016.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una austeritat que es reparteix gairebé en parts iguals en cada any: 4.901 milions el 2014, 3.037 milions el 2015 i 3.181 milions més el 2016. D’aquests ajustos, l’Estat estableix que el 41% s’hagin de fer a través de retallades de despesa i el 59% restant amb augments de la recaptació. La concreció dels ajustos, però, la detallarà un grup de treball per a la revisió de la despesa pública de les comunitats que té previst crear aviat el Consell de Política Fiscal i Financera. Una portaveu del departament d’Economia, però, va explicar a l’ARA que el Govern desconeix d’on provenen les quantitats ni que estigui previst crear aquest grup.

Cargando
No hay anuncios

Retallades en polítiques socials

En tot cas, el document de l’Estat ja avança que les retallades previsiblement se centraran en “sanitat, farmàcia, educació i serveis socials, privatitzacions i col·laboracions público-privades, entre d’altres”. Posteriorment, l’informe posa més èmfasi en l’estalvi potencial en farmàcia i en el que està relacionat amb la prestació de serveis i subministraments de concerts i subvencions.

Cargando
No hay anuncios

Aquests ajustos se sumarien als que ja han aplicat les comunitats els últims anys. El mateix document presumeix que les autonomies van retallar en conjunt 10.057 milions en sanitat i educació entre el 2012 i el 2013. Globalment, preveu que del 2012 al 2016 s’hagin aplicat ajustos valorats en 33.875 milions, l’equivalent al 21% del pressupost del 2011.

Els principals increments de recaptació de les autonomies provindrien, segons l’Estat, dels impostos mediambientals, que permetrien recaptar 1.109 milions extres els anys vinents. Amb tot, l’informe diu també que “més racionalització en aquest tipus d’impostos és desitjable”, cosa que obre la porta al fet que l’Estat els pretengui regular tot i ser competència autonòmica. Els ingressos per privatitzacions i venda de patrimoni són també una bona font d’ingressos (2.919 milions fins al 2016), tot i que el govern central deixa clar que no es creu les previsions fetes per la Generalitat catalana i la valenciana en aquesta partida. L’Estat creu que els ingressos per aquesta partida seran un 30% inferiors al que han dit els governs de Catalunya i el País Valencià.

Cargando
No hay anuncios

Rebaixa fiscal que rebutja la UE

Mentre colla les comunitats perquè apugin els tributs, l’Estat ja prepara l’anunciada rebaixa fiscal, que reduiria la seva recaptació en 5.307 milions el 2015 i 2016. La mesura es basaria a rebaixar l’IRPF i l’impost de societats, cosa que la CE ha rebutjat en diverses ocasions, l’última aquesta mateixa setmana. Un resum dels efectes de les mesures d’austeritat previstes a l’informe conclou que l’Estat només protagonitzarà el 14% dels ajustos. Les comunitats n’aplicaran el 33%, els ens locals el 38% i el 15% restant dependria de la Seguretat Social.