L’Estat fa marxa enrere i pagarà tots els diners del FLA aquest any
Hisenda certifica que Catalunya ja compleix les condicions fixades per la intervenció financera
MadridCristóbal Montoro afluixa la pressió. El ministre d’Hisenda espanyol pagarà finalment a Catalunya tots els diners del fons de liquiditat autonòmic (FLA) extraordinari, necessaris per pagar als proveïdors, aquest mes de desembre, i no en trams mensuals en fins a 10 mesos com s’havia arribat a plantejar. En concret, la transferència de 3.034 milions d’euros es farà el dia 16 d’aquest mes -a quatre dies de les eleccions espanyoles-, segons va precisar ahir el ministre en una visita a Extremadura. Això permetrà que els proveïdors del Govern puguin cobrar ja, i no es compleixi l’escenari del qual va alertar dimarts el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell.
La decisió d’Hisenda suposa fer marxa enrere de manera parcial dels seus plans inicials. A les instruccions de la intervenció de les finances catalanes que l’Estat va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) s’hi deia que el pagament es faria amb periodicitat mensual, una situació que hauria abocat la Generalitat a l’impagament als seus proveïdors, amb els consegüents perjudicis que això suposaria per a aquestes empreses, que tancarien l’exercici anual amb un deute anotat als comptes. Algunes informacions periodístiques van apuntar que aquesta periodicitat seria de 10 mesos, una informació a la qual Mas-Colell va donar credibilitat i va demanar als membres del govern de Mariano Rajoy: “Somriguin tant com vulguin, però paguin”.
Mesura de càstig
Fonts d’Hisenda, però, van explicar a l’ARA que aquest pagament diferit era una possibilitat que es preveia només en cas que la Generalitat no hagués complert els requisits de la intervenció, que passen per connectar-se al sistema de factures electròniques de l’Estat i enviar informes mensuals de despeses. “Com que s’han complert aquestes condicions, es rebran els diners com la resta de comunitats”, van explicar aquestes fonts. És a dir, el pagament diferit d’aquests 3.000 milions hauria sigut un càstig per la insubmissió de Catalunya davant la intervenció financera, que no s’ha produït i, per tant, no s’aplicarà el correctiu previst.
Així, Hisenda pagarà els 7.886 milions corresponents al sobrant del FLA d’aquest any -l’últim en què no es paguen interessos per aquest crèdit- a totes les comunitats el mateix dia, però hi continuarà havent una desigualtat de tracte entre les diferents comunitats autònomes, perquè el nivell d’intervenció de les finances catalanes és molt més elevat, amb un control exhaustiu de totes les despeses de la Generalitat per part del ministeri. És a dir, la “discriminació” que va denunciar dimarts Mas-Colell -i que serà “l’eix central” de la denúncia que interposarà el govern català contra l’espanyol davant el Tribunal Suprem- es manté.
Davant d’aquesta denúncia, Montoro va demanar als dirigents catalans que es “deixin de declaracions emfàtiques i compleixin les condicions, que ja les estan complint”. L’informe de la interventora dels comptes de la Generalitat en què ha de certificar que el Govern no fa cap despesa il·legal està en marxa, però encara no s’ha presentat. Segons el ministre, el fet que s’estigui elaborant ja és motiu suficient per començar a desbloquejar els diners.
Ahir al matí el conseller Mas-Colell hi va insistir, i va acusar Montoro, en una entrevista a RAC1, de discriminar Catalunya perquè “no pensem com toca”. El ministre va respondre que tant les declaracions de Mas-Colell com la denúncia davant el Suprem són “pressions” i gesticulacions polítiques i es va vantar que ell paga les factures.
Les claus
1. Per què Hisenda decideix ara pagar d’un sol cop?
Tot i que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va donar gairebé per fet dimarts que l’Estat volia pagar en deu terminis els diners del FLA, fonts d’Hisenda van explicar que aquesta possibilitat se la reservaven només en cas d’incompliment parcial de les condicions de la intervenció. És a dir, era una mesura de pressió per fer que la Generalitat assumís tots els requisits imposats pel govern espanyol. Com que, segons Hisenda, aquestes condicions s’han satisfet, o estan en vies de satisfer-se (com l’informe de la interventora general, que s’està preparant), l’Estat pagarà ja a Catalunya, a la vegada que ho farà a la resta de les comunitats autònomes, el 16 de desembre.
2. Què significa això per als proveïdors?
Aquest anunci aclareix dubtes. Fins ahir no quedava clar quan podien cobrar, perquè el calendari diferit de pagament obligava el Govern a deixar milions d’euros en factures sense pagar. Segons Mas-Colell, les despeses pendents d’aquí a finals d’any són de 2.700 milions, o sigui que amb els 3.000 que es cobraran n’hi hauria d’haver prou perquè cobressin els diners que es deuen.
3. ¿Això significa que el tracte a Catalunya ja no és diferent que a la resta d’autonomies?
No. La Generalitat continua sotmesa a unes condicions especials de control de les seves finances per part del govern espanyol. Aquest anunci només iguala el calendari, i no el nivell d’intervenció, que continua desequilibrat.