REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia14/03/2013

L'Estat mantindrà l'equip directiu de CatalunyaCaixa un cop ajornada la venda

El ministre De Guindos explica a l'ARA que no té "cap interès" a treure Todó de la presidència

Joan Faus
i Joan Faus

Madrid.La suspensió del procés de venda de CatalunyaCaixa, que farà que l'Estat continuï com a propietari com a mínim fins al 2016, no implicarà canvis en l'equip directiu de l'entitat catalana, segons va avançar ahir a l'ARA el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'ençà que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va anunciar fa deu dies que paralitzava per segon cop la subhasta de CatalunyaCaixa, en cercles financers s'ha rumorejat amb força la possibilitat que això impliqués una remodelació de la direcció del grup que comanda Adolf Todó des del 2008 (primer com a director general de Caixa Catalunya i, posteriorment, com a president de CatalunyaCaixa). L'argument és que el govern espanyol voldria rellevar el banquer català per una persona de la màxima confiança de De Guindos, com es va fer amb l'entrada de José Ignacio Goirigolzarri a Bankia en detriment de Rodrigo Rato després de la nacionalització de l'entitat al maig.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, el titular d'Economia està molt satisfet amb la tasca de Todó -que fa més de quatre anys que és al grup català, després de 13 anys a Caixa Manresa- i no desitja rellevar-lo. "Jo no tinc cap interès a treure'l, però respectaré el que ell decideixi", va dir De Guindos a aquest diari. Amb aquesta afirmació, el ministre descarta cap voluntat de canvi, però obre la porta a especular si el mateix Todó vol seguir al capdavant de CatalunyaCaixa després de constatar que possiblement fins al 2016 l'entitat no serà privatitzada, quan ho havia d'estar l'estiu passat. Tot i així, fonts de l'entorn d'Adolf Todó asseguren que el principal executiu de CatalunyaCaixa no té cap intenció de plegar, informa Toni Garganté .

No és la primera vegada que el responsable econòmic de l'executiu de Mariano Rajoy dóna suport a l'equip directiu de CatalunyaCaixa. "És una entitat sanejada, solvent, amb liquiditat i una marca magnífica a Catalunya i a la resta d'Espanya", va dir fa uns dies. De fet, CatalunyaCaixa va ser l'únic dels tres grups nacionalitzats (els altres són Bankia i NovaGalicia) que, un cop descomptat el traspàs d'actius al banc dolent, va obtenir beneficis el 2012, en concret de 225 milions.

Cargando
No hay anuncios

Sinergies comercials amb Bankia

En les declaracions a l'ARA, De Guindos també va descartar "unificar" les estructures de gestió de les tres entitats en mans de l'Estat, però va admetre que s'estan estudiant sinergies comercials, sense que en cap cas suposin una fusió. Com a exemple va explicar que no té sentit que totes tres venguin per separat diferents serveis d'assegurances.

Cargando
No hay anuncios

De fet, en el cas de CatalunyaCaixa i Bankia hi ha una coincidència clara: la seva vinculació amb Mapfre. Aquesta companyia va comprar el 50% del negoci assegurador de CatalunyaCaixa -que l'any passat va comercialitzar 134.000 pòlisses- el 2010 per 549 milions. La connexió de Mapfre amb Bankia encara és més important, fruit d'un pacte de fa anys amb l'antiga Caja Madrid. Avui dia Mapfre té un 3% de Bankia, mentre que Bankia té un 15% de Mapfre. Bankia té previst vendre's tot el seu paquet en els pròxims quatre anys, però, de moment, gran part de les assegurances que ven són de Mapfre. En tot cas, aquesta col·laboració entre Bankia i CatalunyaCaixa hauria de comptar amb el vistiplau de la Comissió Europea perquè una de les condicions del rescat bancari és que els grups que han passat a mans de l'Estat hauran de reduir el seu negoci un 60% i centrar-se en les seves zones d'origen. Això significa que Brussel·les podria vetar qualsevol concentració de la gestió.