Turisme

El lent retorn del turisme

El sector turístic tanca el 2021 amb 5,6 milions de visitants internacionals, menys de la meitat que el 2019

MADRID"Volem que [el 2022] sigui l’any de la reactivació turística, malgrat les incerteses". Així s'ha expressat aquest dimecres el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que malgrat que no ha volgut anticipar una previsió concreta de quants turistes esperen que arribin aquest any –"És massa aventurat", ha dit–, s'ha mostrat optimista de cara a "consolidar la recuperació". Però aquesta és una cursa de fons per la qual encara falta més de la meitat del recorregut: si bé el 2021 va tancar amb l'arribada de 5,6 milions de visitants internacionals (un 101,3% més que el 2020), la xifra continua estant un 62% per sota dels nivells previs a la pandèmia, segons ha explicat Torrent durant la inauguració de l'estand de Catalunya a la fira internacional de turisme Fitur, que ha aixecat les persianes aquest matí a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de deixar enrere l'any negre que va suposar el 2020 per al turisme, el sector abraça amb optimisme aquest 2022. D'una banda, per l'acceleració de la vacunació arreu del món i, per l'altra, per l'impacte més baix que les autoritats atribueixen a la variant òmicron tot i els contagis. "Tenim un sector turístic preparat", ha sostingut Torrent després de gairebé dos anys de convivència amb el virus del covid-19. Ara bé, per complir les expectatives i "consolidar" de nou l'arribada de visitants d'altres punts del món, la Generalitat té clar que cal que torni un viatger molt concret: l'americà i l'asiàtic. "És indispensable per a la supervivència", apunten des de l'Agència Catalana del Turisme, on confien que sigui un mercat que es complementi amb el de l'Europa Central.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el visitant internacional representa la meitat del pes de l'activitat. Segons dades de la Generalitat, un 49,2% dels turistes que van arribar l'any 2019 eren estrangers. A més, és un visitant que deixa més diners que el turista interior o de l'Estat. El 2021 l'arribada de viatgers internacionals a Catalunya va generar 4.955 milions d'euros fins al novembre (encara lluny dels 21.325 milions del 2019), mentre que la despesa mitjana per persona estrangera va ser de 954 euros.

Amb tot, Catalunya va ser la segona comunitat, només per darrere de les Illes Balears, que va rebre més turistes estrangers fins al novembre del 2021 (un 18,4% del total de l'Estat). Precisament sobre lideratges, Torrent ha volgut destacar el paper de Barcelona com a "pol d'atracció" i la importància de tornar a situar-se al "centre". "[La ciutat] ha patit com la que més la caiguda del turisme", ha lamentat el conseller, que ha descartat que Madrid pugui "ser un rival".

Cargando
No hay anuncios

El visitant que ha respost millor ha estat el català i de la resta de l'Estat. En el primer cas, Catalunya va comptar amb un total de 8,1 milions de turistes catalans fins al novembre de l'any passat (encara un 10% per sota dels nivells de l'any 2019), mentre que els turistes provinents d'altres punts d'Espanya van ser uns 4,5 milions (un 17% menys que el 2019). Torrent ha apuntat que el 2022 no només ha de ser un any de "consolidació" de les xifres, sinó també d'un "model turístic de més qualitat i sostenible des del punt de vista ambiental i social".

Cargando
No hay anuncios

Adeu al covid?

Fitur, la fira turística més important d'Europa, que enguany aplegarà 7.000 participants i compta amb la presència de 107 països, ha engegat motors amb ganes de deixar enrere la por al covid i moure's com abans entre països. "Compartim amb el sector privat que aquest any es consolidarà la recuperació", ha dit la ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, que també ha estacat la importància d'"augmentar la despesa però també la qualitat del turisme". Pel que fa a l'activitat turística, Maroto ha anunciat que el 2021 va tancar amb 2,3 milions d'afiliats al sector (233.000 ocupats més que un any abans), cosa que segons la ministra es tradueix en una "resistència" del sector per abordar la recuperació.