Economia07/04/2016

L'empresa que busca un substitut per a Ercros a Flix no aconsegueix tancar cap acord

La química prorroga un any el contracte amb MOA BPI perquè busqui alternatives d'inversió i obre el ventall de possibles candidats

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa multinacional francesa MOA BPI Group, encarregada de buscar una inversió alternativa per reindustrialitzar la zona de la planta de clor d'Ercros a Flix, no ha aconseguit tancar cap acord en el període de vigència del contracte, segons ha informat aquest dijous la química catalana. Davant aquesta situació, s'ha decidit prorrogar un any més el contracte, fins a l'1 d'abril del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant aquest nou període, MOA BPI seguirà treballant per torbar una inversió alternativa a la planta d'Ercros. Segons la companyia, fins ara s'han identificat diverses empreses interessades que han presentat projectes, alguns dels quals, encara en fase d'anàlisi, "encara que cap s'ha pogut tancar a curt termini".

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, MOA ha contactat amb 770 empreses que operen a Espanya en sectors afins a l'activitat d'Ercros, com la química bàsica o intermèdia, el reciclatge i tractament de residus, i la fabricació de plàstics, resines o detergents.

Ara s'ampliarà el ventall de prospecció a altres nínxols d'activitat i s'obrirà la porta a la cerca de candidats no només a Espanya, sinó a tot Europa, i també a companyies del sector públic.

Cargando
No hay anuncios

Ercros va encarregar al febrer a MOA BPI Group un pla per a l'atracció de nous inversors al municipi de Flix, després d'anunciar la intenció de tancar la planta de clor de Flix, que suposarà l'acomiadament de fins a 200 empleats i deixar en aquest municipi només la producció de fosfat càlcic.

El pla de reindustrialització es va encarregar a MOA de la mà de les administracions catalana i municipal. L'objectiu és atreure noves inversions que puguin instal·lar-se als terrenys que ara ocupa Ercros i que creïn ocupació a la zona.

Cargando
No hay anuncios

Per fer atractives les futures inversions, Ercros ofereix diverses parcel·les, que en conjunt sumen uns 200.000 metres quadrats, i, a més, uns costos energètics competitius, disponibilitat de vapor i un important cabal de captació d'aigua per als processos industrials. A banda, compta amb una estació fisicoquímica de tractament d'aigües, abocador industrial i instal·lacions ferroviàries pròpies.

Bonificacions i coinversió

Cargando
No hay anuncios

L'ajut municipal a aquest pla de reindustrialització es materialitza amb el suport institucional de l'Ajuntament, que dins el programa d'ajuts a la implantació de noves empreses inclou una bonificació del 95% dels impostos municipals sobre edificacions, instal·lacions i obres, i un 50% de bonificació en l'impost d'activitats econòmiques (IAE).

El pla de reindustrialització té per objectiu recuperar l'ocupació que es perdi amb el tancament de la planta de clor d'Ercros. Per això, les empreses que s'instal·lin a l'actual Ercros tindran la possibilitat d'obtenir un terreny en règim de compra o de lloguer en condicions avantatjoses en funció del volum d'ocupació que finalment acabin generant.

Cargando
No hay anuncios

A més, Ercros planteja la possibilitat de coinvertir en els nous projectes que puguin aprofitar sinergies amb els seus processos productius.

Ercros va anunciar que tancaria la línia de producció de clor de Flix arrossegada pel tancament de Covestro –l'antiga Bayer de Tarragona–, que és el seu principal client. A més, a Flix s'utilitza per produir el clor una tecnologia de cèl·lules de mercuri que la Unió Europea prohibirà a partir del desembre del 2017, i per canviar-la, Ercros calcula que hauria de fer una inversió de més de 150 milions, fet que considera inviable.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, Ercros va anunciar al mes de març que invertirà 28 milions d'euros per ampliar la producció de clor a la planta de Sabiñánigo, a l'Aragó.