Economia28/06/2016

L'economia espanyola frena al segon trimestre

El Banc d'Espanya preveu un creixement del 0,7%, una dècima menys que als primers tres mesos de l'any

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa desacceleració de l'economia espanyola s'agreuja. Després de deixar enrere durant els últims tres trimestres el millor de la recuperació, i marcar creixements trimestrals del 0,8% (que en termes anualitzats corresponen a un avenç del PIB del 3,2%), al segon trimestre de l'any l'economia va reduir el creixement fins al 0,7% trimestral, que correspon amb una dada anualitzada del 2,8%.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com a mínim aquesta és la previsió que ha publicat aquest dimarts el Banc d'Espanya, en el seu butlletí econòmic, on torna a assenyalar la demanda nacional com a principal motor del creixement. En concret, els espanyols van ser responsables de sis de les set dècimes que va avançar l'economia, mentre que els estrangers van ser responsables de l'altra dècima.

Cargando
No hay anuncios

Això suposa una millora del desenvolupament dels mercats exteriors respecte al primer trimestre, quan la seva aportació va ser negativa en tres dècimes. Però com l'altra cara d'una mateixa moneda, indica una desacceleració de quatre dècimes de la demanda nacional, que creixia al ritme de l'1% trimestral fa tres mesos.

El Banc d'Espanya també posa de relleu un alentiment de la creació d'ocupació, amb una taxa de variació interanual del 2,9%, en termes de comptabilitat nacional (diferents metodològicament als de l'EPA), que suposa una caiguda de tres dècimes respecte al 3,2% que creixia al primer trimestre.

Cargando
No hay anuncios

L'organisme presidit per Luis María Linde avisa també que les dades de recaptació impositiva d'abril mostren una "continuació de la tònica de debilitat" dels ingressos públics al començament del segon trimestre, i afegeix que per poder complir amb l'objectiu de dèficit d'aquest any serà necessari "un augment dels ingressos o la contenció de la despesa" en el que resta d'any.

És a dir, lluny de la rebaixa fiscal promesa per Rajoy, l'organisme anticipa noves retallades per complir amb els objectius, com va prometre el president espanyola Brussel·les en la carta secreta a Jean Claude Juncker.