L'economia catalana també creix per sota del 3% per primer cop des del 2015, segons l'Airef
El PIB avança un 0,7% el primer trimestre, igual que la mitjana però per darrere de set comunitats
MadridL'economia catalana també hauria crescut per sota del 3% interanual per primer cop des de fa tres anys. Segons els pronòstics del creixement desagregat per comunitats que ha publicat avui l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), el primer trimestre el PIB català va avançar un 0,7%, cosa que va situar el ritme de creixement interanual en un 2,9%. D'aquesta manera, l'economia catalana hauria afluixat el ritme, al mateix nivell que el conjunt de l'economia espanyola, que, segons les dades avançades per l'INE divendres, va tancar el primer trimestre de l'any amb el mateix creixement.
L'Airef elabora aquestes estimacions un cop l'INE ha publicat la dada avançada de creixement per al conjunt de l'economia espanyola i estima, aleshores, el creixement que correspon a cada comunitat. D'aquesta manera, conclou que la mitjana de creixement a l'Estat va ser del 0,7% trimestral i del 2,9% interanual, però hi va haver tres comunitats que van créixer clarament per sobre d'aquesta taxa a nivell interanual. Són, per odre de més a menys: l'Aragó (3,8%), Madrid (3,4%) i Cantàbria (3,3%). Per davant de Catalunya encara hi hauria el País Basc (3,2%), les Illes Canàries (3,1%), Múrcia i Navarra (3,0%).
En canvi, trimestralment, van ser La Rioja i Navarra les que més van créixer amb un creixement del 0,9%. Madrid, Galícia i el País Basc van avançar un 0,8% i després ja hi ha les comunitats que, com Catalunya, van avançar un 0,7%: Aragó, Balears, Catalunya, País Valencià i Extremadura. Per darrer queden Andalusia, les Illes Canàries, Cantàbria i Múrcia (0,6%). I encara n'hi ha que van avançar molt menys: Castella i Lleó (0,5%), Casella-La Manxa (0,5%) i Astúries (0,3%).
Amb el primer trimestre de l'any ja tancat, la majoria d'autoritats i institucions han fet pronòstics sobre l'impacte de la situació política a Catalunya per al conjunt de l'economia. Totes han reconegut que finalment l'impacte ha sigut molt inferior del que s'esperava, també l'Airef, però el seu president, José Luis Escrivá, va afirmar en la seva última compareixença al Congrés de Diputats que el conjunt de l'economia espanyola ha perdut una dècima de creixement des d'aleshores. Escrivá també va avisar que la pèrdua de creixement ha sigut més elevada per a Catalunya i la prova, segons aquest organisme, és que Catalunya ha deixat de créixer per sobre de la mitjana espanyola. Si es compleix l'estimació de l'Airef, de moment creix al mateix ritme que el conjunt del PIB estatal.
Al principi, l'Airef havia arribat a estimar que aquest primer trimestre l'economia catalana avançaria un 0,5%, un pronòstic que va revisar a l'alça fins a afirmar que ho faria a un ritme del 0,8% (per sobre de la mitjana espanyola). Però finalment la seva última estimació és d'un 0,7%.