LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia08/02/2014

L'economia catalana accelera i ja creix un 0,4%

Tanca el 2013 amb una caiguda interanual del 0,6%, la meitat del retrocés espanyol

Toni Garganté
i Toni Garganté

BarcelonaA poc a poc l'economia catalana agafa velocitat de creuer. El segon trimestre de l'any passat va créixer un 0,1% intertrimestral, un percentatge que va agafar cos al setembre amb un increment del 0,3% i que s'ha confirmat el quart trimestre amb un 0,4% d'augment, una dècima més que el conjunt espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La taxa interanual d'aquest quart trimestre (comparada amb la del mateix període del 2012) també va ser positiva (0,7%), per primer cop des de mitjans del 2011, segons les dades avançades ahir pel departament d'Economia. Però tot i el bon comportament de la segona meitat de l'any i especialment de l'últim trimestre, el conjunt del PIB va tancar el 2013 amb una caiguda del 0,6%, que contrasta amb la davallada de l'1,3% de l'any anterior. El comportament de l'economia catalana va tornar a superar, amb un marge més elevat, l'evolució espanyola, que va cloure l'any passat amb un retrocés de l'1,2%, just el doble.

Cargando
No hay anuncios

El sector de construcció, com en els últims anys, és el que ha mantingut el llast més pesant, amb una disminució del 5,6% (-7,5% el 2012). Els serveis també van continuar retrocedint (-0,3%), però amb menys intensitat que l'any anterior. En canvi, tant el sector agrari com l'industrial van registrar un creixement del 3,7% i el 0,7%, respectivament.

Exportacions

Cargando
No hay anuncios

La base de tots aquests percentatges positius va ser la continuïtat dels bons resultats de les exportacions i també de la demanda interna durant el quart trimestre. En el cas del segment industrial, el creixement interanual del valor afegit brut es va situar en un 1,3%, gràcies a una recuperació de la producció, que va superar la mitjana dels països de la zona euro.

En aquest sentit, ahir mateix l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va donar a conèixer l'evolució de les fàbriques catalanes i espanyoles durant l'any passat. Igual que en l'evolució del PIB, l'índex de producció industrial (IPI) va anar de menys a més, i va experimentar un augment total del 0,8% a Catalunya durant el 2013. Només Galícia (3,4%) i el País Valencià (2%) van comptabilitzar increments, en tots dos casos superiors a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

La caiguda mitjana de la indústria va ser de l'1,8%, tot i la millora dels últims mesos. La producció de béns d'equipament va disminuir el 12,1%, seguit de l'energia (-2,7%), els béns intermedis (-2,6%) i els béns de consum no duradors.

Construcció i turisme

Cargando
No hay anuncios

Tornant al sector català de la construcció, l'activitat va moderar la davallada el quart trimestre. En el subsector residencial, la construcció va continuar en mínims, però la desacceleració de les caigudes interanuals dels preus i de la compravenda d'habitatges nous es considera com un indici d'un canvi de tendència, segons el comunicat enviat ahir pel departament del conseller Andreu Mas-Colell.

D'altra banda, l'augment de la licitació oficial que "ha tingut lloc els últims mesos" de l'any passat "és una bona notícia, tot i les limitacions que encara presenta la inversió pública", assegura la nota. Pel que fa al sector de serveis, que va registrar taxes interanuals negatives durant sis trimestres seguits, va recuperar els valors positius durant els tres últims mesos de l'any passat, a causa de la millora generalitzada, especialment en el comerç. "Aquesta recuperació de les activitats terciàries explica la creació d'ocupació neta que indica l'Enquesta de Població Activa (EPA)", remarca el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Cal destacar finalment que durant el 2013 l'afluència de turisme estranger va augmentar un 8%, i la seva despesa un 13,4%. El nombre de turistes estrangers que van visitar Catalunya va assolir un nou rècord, ja que va arribar als 15,6 milions de persones, cosa que va significar superar els màxims del 2007. Aquest comportament positiu ha tingut com a contrapès la recaiguda del turisme espanyol, que el 2013 va reduir un 6,8% el nombre de pernoctacions hoteleres.