FINANCES

L’Audiència Nacional processa la cúpula de la CAM

Façana de l’entitat adquirida pel Sabadell el 2012.
Daniel Martín
09/05/2018
2 min

ValènciaLa jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va anunciar ahir el processament de l’ex director general de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) i de 12 alts càrrecs més de l’entitat per apropiació indeguda i administració deslleial en la realització d’operacions de crèdit presumptament irregulars amb la societat Valfensal i destinades a adquirir hotels i parcel·les a Mèxic i la República Dominicana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els directius de la CAM destaquen Roberto López Abad, ex director general; Daniel Gil, exresponsable d’inversions immobiliàries, i els executius César Véliz i Vicente Sánchez. També estan processats els empresaris Juan Vicente Ferri, Josep Salvador i José Francisco Climent, socis de Valfensal, per sis delictes contra la hisenda pública corresponents als exercicis fiscals entre el 2008 i el 2013. A partir d’avui, les parts tenen un termini de deu dies per sol·licitar l’obertura de judici oral, mitjançant un escrit d’acusació, o bé el sobreseïment de la causa.

En la seva resolució, Lamela destaca que l’informe pericial de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil detecta “una sèrie d’irregularitats” i emfatitza que la documentació prèvia a l’aprovació de l’operació, la taxació dels terrenys o els estudis previs de mercat i els jurídics “van ser molt deficients”. El document assenyala que les propostes de finançament de Valfensal van ser aprovades per la comissió de riscos el mateix dia que eren tramitades o l’endemà.

Lamela recorda que, tal com consta en l’informe emès per l’auditora Deloitte el 2011, i en l’expedient sancionador del Banc d’Espanya del 2012, “és difícil concebre que tota l’activitat desplegada pels querellats en el si de la CAM i el TIP [la seva filial d’ inversions immobiliàries] es realitzés totalment al marge dels seus òrgans directius”.

La jutge Carmen Lamela també destaca que les operacions van provocar unes pèrdues de més de 25 milions d’euros, i que, en el seu conjunt, les inversions realitzades a través del TIP van reclamar 1.011 milions d’euros al Fons de Garantia de Dipòsits.

El BCE sanciona el Sabadell amb 1,6 M€

El Banc Central Europeu (BCE) ha sancionat amb 1,6 milions d’euros el Banc Sabadell per haver portat a terme un procediment de recompra d’accions pròpies que el supervisor considera irregular.

Fonts del sector van explicar ahir que aquesta recompra de títols es va produir entre el 2014 i el 2016 i que l’errada del banc va consistir a no esperar a la llum verda (que va acabar arribant) del BCE. La sanció és de tipus administratiu.

Fonts del Sabadell van explicar que l’entitat ha recorregut aquesta sanció.

stats