BarcelonaL’Enquesta de Població Activa (EPA) va situar ahir l’atur per sota de la barrera del mig milió de desocupats a Catalunya. Les dades del segon trimestre constaten que ara n’hi ha 497.400 -per sota d’un llindar del qual no es baixava des de finals del 2008- i que la taxa d’aturats se situa en el 13,2%. Després d’un inici d’any complicat, Catalunya ha capgirat la situació i ara ha liderat tant la baixada de l’atur com la creació d’ocupació entre abril i juny, segons dades publicades ahir per l’Insitut Nacional d’Estadística.
Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Aquestes xifres optimistes també es traslladen al conjunt d’Espanya. Per primera vegada des que va començar la crisi el nombre d’aturats a l’Estat se situa per sota dels quatre milions (concretament n’hi ha 3.914.300) i la taxa d’atur baixa fins al 17,2%. L’eufòria, però, encara és continguda, “perquè la qualitat no acompanya la recuperació”, segons va remarcar ahir el secretari de Treball, Josep Ginesta. “Caldrà esperar a la tardor per veure quanta ocupació es consolida”, va advertir. Ginesta també va recordar que la temporalitat i l’estacionalitat -per l’efecte Setmana Santa i el començament de l’estiu- encara dominen un mercat de treball ple de clarobscurs i dobles lectures.
Menys atur i més ocupació
Les dades milloren però queden lluny de les de l’època precrisi
Entre abril i juny 72.600 persones van trobar feina a Catalunya. És la comunitat on més va baixar l’atur, seguida de les Balears (65.000 aturats menys) i Andalusia (53.500 menys). I a més es van generar 79.200 llocs de treball nous. Al conjunt d’Espanya, 340.700 persones van sortir de les llistes de desocupats, però tot i això en termes absoluts les xifres encara queden molt lluny de les que hi havia el 2007 (vegeu gràfic), abans que esclatés la crisi. “Seguim tenint taxes altes si ho comparem amb paràmetres o mitjanes europees”, va admetre ahir Ginesta. Per a l’economista i vocal del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Xavier Segura, encara estem a “l’equador de la recuperació”. “Trencar barreres com la dels quatre milions està molt bé, però a l’inici de la crisi hi havia menys de dos milions d’aturats; encara queda molt de camí”, recordava.
Més feina, més precària
Augmenta l’ocupació però també els contractes temporals
Segons les dades de l’EPA, l’ocupació també s’ha disparat. S’han creat 375.000 llocs a tot l’Estat (un 2% més que el segon trimestre del 2016), però tres de cada quatre són del sector serveis, fruit de la campanya de Setmana Santa i el començament de l’estiu. “Caldria un creixement més equilibrat, de sectors més estables, i en aquest sentit la indústria, tot i que obté bons resultats, hauria de tenir més pes”, apunta Segura.
El secretari de Treball, Josep Ginesta, va posar l’accent en la precarietat: a Catalunya els treballadors temporals i a temps parcial han augmentat gairebé quatre punts percentuals des del 2008. “Hem passat del 7,3% a l’11% actual en aquesta mena de contractes, hem anat a pitjor en aquest aspecte”, assegurava.
Cau la població activa
La ràtio d’aturats baixa perquè hi ha desocupats que desisteixen
Tot i que les economies catalana i espanyola creen més llocs de treball que en els moments àlgids de la crisi, el percentatge d’aturats a Catalunya també baixa perquè cau la població activa. “Hi ha 17.000 actius menys i és significatiu perquè vol dir que han desistit de seguir buscant feina, segurament perquè fa molt temps que ho intenten”, va explicar Ginesta, que recordava que tradicionalment el segon trimestre la població activa tendia a augmentar.
Aturats de llarga durada
El 52% dels desocupats catalans fa més d’un any que busquen feina
Més de la meitat dels aturats catalans (260.000) ja fa més d’un any que busquen feina sense èxit. És un 10% menys que fa un any, però la dada preocupa especialment Treball: “Hem de fer més polítiques per ajudar a transitar de l’atur al mercat de treball; està comprovat que com més temps es passa a l’atur, més difícil és reincorporar-se laboralment”, admetia Ginesta.
Menys famílies a l’atur
Baixa el nombre de famílies on tothom està a l’atur
Segons les dades de l’EPA, a Catalunya encara hi ha 157.500 famílies amb tots els seus membres a l’atur. Són 24.800 menys que el trimestre anterior. Al conjunt d’Espanya la xifra també baixa però encara supera els 1,2 milions de famílies. És una dada que -juntament amb la temporalitat- preocupa especialment els experts de cara al futur: “Les decisions de compra depenen de la confiança en el cicle econòmic -explica Segura-. Ara hem crescut gràcies a tipus d’interès baixos i a un petroli barat però, quan això s’acabi, caldrà mantenir aquest creixement i els llocs de treball amb el consum; per això les famílies necessiten estabilitat i millors salaris”.
LES CLAUS
1. Què diuen les dades de l’Enquesta de Població Activa del segon trimestre?
L’enquesta reflecteix una millora considerable de les xifres del mercat laboral, amb una baixada de l’atur i un augment de l’ocupació. Respecte de fa un any, l’atur ha baixat en 660.400 persones al conjunt d’Espanya i ara la taxa se situa al 17,2%. A Catalunya la taxa d’atur ha baixat fins al 13,2%: ara hi ha 106.000 aturats menys que el mateix període del 2016.
2. Quin paper ha jugat Catalunya en aquestes dades?
El segon trimestre del 2017 Catalunya ha sigut la comunitat que ha registrat una davallada més forta de l’atur, amb 79.200 aturats menys entre l’abril i el juny. A més, també ha sigut la comunitat on s’han creat més llocs de treball: 72.600 persones han trobat feina durant aquest mateix període.
3. Per què milloren les xifres?
Tant els economistes com el mateix Govern adverteixen que les xifres han millorat a causa de l’efecte calendari: al segon trimestre han coincidit la campanya de Setmana Santa i l’inici de la temporada d’estiu. De fet, al conjunt d’Espanya tres de cada quatre llocs de treball nous s’han generat en el sector serveis. El departament de Treball admet que fins al setembre no se sabrà quina part d’aquesta nova ocupació es consolida.
4. Què mesura l’EPA?
L’Enquesta de Població Activa investiga la situació laboral de les persones en edat de treballar que busquen feina. Segueix les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball i és obligatòria per a tots els membres de la Unió Europea. Brussel·les considera que aquesta estadística és la més fiable i homogènia per mesurar i comparar la salut del mercat laboral entre països. Sovint les dades de l’EPA difereixen de les que dona el ministeri d’Ocupació, perquè les últimes només tenen en compte les persones que s’apunten voluntàriament a l’atur, mentre que l’EPA es fa a través d’un sondeig.