L’atur baixa al març per novè mes seguit mentre s’atura la fuga de treballadors
El País Valencià i Catalunya lideren la nova feina a Espanya, on el 87% de nous contractes són temporals
BarcelonaMenys aturats, més afiliació a la Seguretat Social i més contractes durant el març, i sense incloure l’efecte positiu de Setmana Santa, que aquest any és més tard. Tot dades positives. Així va resumir el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, l’evolució del mercat laboral. El mes passat es va tancar amb 5.119 aturats menys, cosa que va suposar reduir el nombre de persones inscrites a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) fins a les 624.467. Aquesta evolució va significar una caiguda del 0,81% respecte al febrer, i de prop del 6% (39.583 persones) respecte al mateix mes de l’any passat. Caldria recular fins al 2000 per trobar un resultat interanual millor en un mes de març.
D’altra banda, un total de 18.342 treballadors es van apuntar a la Seguretat Social al març, amb un lleuger increment del 0,64% i ja s’acumulen dos mesos seguits d’augment. Això vol dir que s’ha aturat la sagnia de ciutadans que abandonaven el mercat de treball, sigui perquè deixaven de buscar feina o perquè, directament, marxaven a l’estranger. Ara bé, la xifra de cotitzants catalans està només una mica per sota del tancament del 2013, amb 2,87 milions de persones.
El mes passat va ser el novè seguit de reducció de l’atur (des del juliol del 2013) i el millor mes de març des del 2006. La tendència a la millora és clara, segons van reconèixer -amb matisos- patronals i sindicats. Joan Aregio va apuntar que si el ritme continua es podria acabar l’any per sota dels 600.000 aturats.
Nivell estatal
Les xifres a tot l’Estat van mostrar la mateixa evolució, amb una reducció mensual de 16.620 aturats (-0,35%), i una disminució propera al 5% respecte a un any enrere. En total, hi havia 4,79 milions de persones apuntades a l’atur el mes passat. Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma en reducció de l’atur, per darrere del País Valencià, on es va atenuar la desocupació en 5.902 ciutadans (-1,05%) respecte al febrer, mentre que la reducció interanual va ser del 6,19%. Les Balears van marcar el rècord de reducció mensual (-3,92%), situant el còmput d’aturats en les 85.718 persones.
El març és tradicionalment bo per a la reducció de l’atur. De fet, en tota la sèrie estadística històrica, l’atur només va pujar al març entre el 2008 i el 2011, coincidint amb els moments més durs de l’actual crisi. Les contractacions en els serveis per la Setmana Santa representen sempre un reclam per firmar contractes. A més, aquest any la Setmana Santa ha caigut a l’abril, un fet que suposa un mèrit més gran per al descens de l’atur que ahir es va comunicar.
Sembla que la reforma laboral de fa dos anys ha deixat enrere la teoria que associava la creació d’ocupació amb un creixement econòmic mínim del 2%. “Amb increments del PIB inferiors es pot reduir l’atur, però també cal veure quina qualitat de contractes es formalitzen”, assegura el catedràtic d’economia de la UPF José García Montalvo. Efectivament, el 87% de la feina contractada el mes passat va ser temporal i només el 13% indefinida.
“El problema no és tant si es fan molts contractes indefinits o no, sinó si qui firma un contracte temporal li va bé o n’esperava un d’indefinit. Hi ha feines que necessiten una modalitat o l’altra”, indica José García Montalvo. “Estem encara lluny dels percentatges de contractació eventual d’Europa, tot i que sembli estrany”, afegeix.
Creixen els contractes indefinits
Tot i que siguin una minoria entre els nous contractes que es firmen, el nombre d’indefinits s’ha incrementat un 13,3% respecte al febrer (2.763 contractes). Aquest augment és el doble del que van créixer els temporals, que ho van fer un 7,6% (10.670 contractes, en total). Mentrestant, l’atur juvenil segueix creixent. El nombre de persones menors de 25 anys desocupades es va situar a finals de març en 42.261, amb 206 joves més a l’atur.
Segons el secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé, “ja sabem que tenim un mercat laboral precari, però la solució perquè els joves trobin feina implica que entrin a les empreses i es formin. Si la situació manté la millora, és possible que s’acabin quedant amb un lloc de treball”. El col·lectiu immigrant segueix sent dels més castigats, ja que suposen un 20% de l’atur total. Amb tot, la seva reducció interanual de l’atur va ser del 9,4%.